新手想學玩股票

255 回覆
92 Like 51 Dislike
認真,月供VOO,儲十年就得
睇得出師兄係股壇上經歷左好多風雨先有今日既你。
想問師兄港股美股都有參與?
你上黎問 不如自己做下功課先
最緊要睇你係咩類型既投資者
睇返你承受到咩風險
同唔好all in+分散投資
人生都經歷好撚多
去過WH捱勞工.大部分香港人去玩,捱唔住就返city
得我呢D垃圾頂硬上,繼續係鄉郊做野

講到尾你贏既都係%.(本金兌返都係一樣)
你係港股贏到又駛乜去美股?
贏唔到果堆連位都唔識睇,又未必貼市.
放係個大市場到就開心D,而呢個市場一直行up trend就得.
一遇熊上落,就未必一路順風.
玩得呢門野同做人一樣,好壞都要知點做點分.
你一路順風無驚無險,到最後殺跌,你始終要還.
呢門手藝玩到你60歲都仲得.

再者隔個海操作,基本上唔可能,亦唔岩我玩法.
每個人承受風險能力唔同,是其背景,是其命運使然.
岩我既未必岩你,
岩你既未必岩我,
各有其道,岩自己最緊要.
樓主不如擺入天星銀行食小本高息啦,呢排個市咁波動
All in MNSO
開張細期玩 25000夠開
唔好SH TQQQ/SQQQ 會俾槓桿磨死
我都係岩岩先開始接觸股票
亦都唔係好想短時間內吸收太多野,因為我驚學唔切同學錯野搞到輸大錢
當你輸錢既時候其實你易唔易去平伏個情緒?
係連登,好多師兄唔建議玩港股,又話咩volatility 低又乜又乜...
搵一套可以重複獲利嘅交易策略,跟住不斷重複做
買美股ETF feel下先啦
講咩都冇用 落場交下學費先
冇人可以係bb仔時未學爬先學行,未學行先學跑
一定跌跌撞撞咁學
但企唔企得返起身,就睇你自己
而最終目的亦係睇你自己
我靠炒股揾食,你呢?(銀碼大小,我次次all in落一隻,做到複利息效果,有幾多人咁有自信同咁癲?)
最後一句
好多野都係整定
你冇呢條命,強求不得。
你有呢條命,自然會行上呢條不歸路。
生有時,死有時。
聚有時,散有時。
師兄 我都相信一個人食幾多賺幾多著幾多都係整定既。你能夠次次all in我相信你既風險管理做得好先會有咁既決定,如果唔係唔洗到佛誕你都已經輸到面都青埋追返你d post 見你都有接觸期指,我近排想研究下期權同期指

收起你既諗法
基本功未打好就想玩槓桿
我期指都未必玩掂
正股難度系數係3的話,指權就係15
你想自殺我唔阻你
日市睇完又要睇夜期,你會好撚累,返工都冇精神,如果你接受到咁既作息時間,去美股把啦,凌晨3點先好訓
純粹想研究下點樣操作姐
當然絕對唔會未做好功課就亂咁黎,始終我本細要輸會好快輸晒
我都係想執小小同埋食個靚早餐咁姐
交一半學費先
師兄 想問你會唔會做止賺?
唔清楚咩係止賺
追T位既股,到位就走
新高股要睇點升
升到冇feel就走
好似1211咁我108走左,而家13X好似
但108我走完佢確實落,有日頂返上去但又因為恆指而我唔博
108果轉我都食左27%.
至於feel我就唔會講了,用咩去衡量去判定,你自己試
一門學術唔碰壁,俾你贏盡一浪,你第二浪都係輸返落去
而且我冇義務將真用放上黎講
唔會存在我賺夠啦,係時候俾你賺
你要明白愈多人識玩個遊戲,堆莊就賺少左錢,就會愈黎愈閪
就等於有個玩法,借貨俾人賺息,借貨俾莊操縱股價,贏息輸價咁撚ON9既事,我唔會做,但一定有人做
買TSM 台積電. 全世界最先進製程晶片製造商.
或者買AAPL. 一年內由一萬億市值變兩億.

乜都唔識就ARKK. 每個月買2-3 股當供MPF.
SoFi 送一手共雪、AE、Sony三揀一
新手
邊個市值大買邊個,之後賣左出去。
現價Put dow, 10日內 有300點Profit
你收皮啦不如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞