新手想學玩股票

255 回覆
92 Like 51 Dislike
邊隻升買邊隻
反正大戶決定一切
2月由渣打轉牛牛
我港股今年而家都贏緊30%(2月開始計的話)
200K度
上年11月返身拎返蟹貨畢錢先轉,果轉贏150K左右
一有錢係咁trade就學得好快,累積夠了就好似一張紙咁一點就穿

仲有隻仙毫輸緊一半,成110K, 有D轉勢但未肯起,清埋佢就以後唔會掂
另一隻停撚埋牌
我為緊我年少輕狂既錯,埋緊單(幾年前既貨)
股價低迷鳩買都贏
5號仔
keep住52周低
30蚊鑽石能量底
買美股
基本上唔好買大賭美股post入面D股都好難輸
14年既我,年少無知
以為睇圖就得
結果貨源歸邊,反而有利莊家舞高弄低,幅圖成日唔正路去行
果期D財演好興用貨源歸邊呢4隻字
果陣本少,想博大,結果泥足深陷
月月存錢去供大本,又輸係第隻到,keep到上年底開始悟透
至此之後唔算一路順風
但贏7輸3,so far都係贏
因為我冇從根源性問題去著手,又冇人教路先行咁多冤枉路
但亦都係因為跌過爬得過起身,先有今日既我
而家我思路好清晰
我30A0,人生窮得只剩下錢,錢係我既一切,係我既人生,我唔可以輸
别人貪婪你恐懼
睇下上面啲comment
All in 0005
all in老母麵對家
酒呀 股災呀 新手入市 股災信號之一
本少真係唔好玩港股:(
TSLA
如果成本比較少係應該要玩美股
嘩 師兄你本應該都好大喎
如果唔係都唔會有幾百k上落
年少無知果彈時係咪輸過好多錢?
我相信你依家份工人工唔差如果唔係師兄唔會咁博。
我人工低 輸晒本都要好耐儲得起
我就係人工低先要博
我做一份工6年幾, 20K都唔過
公司最低層,但就好在可以開住實時盤睇圖
好在唔困身,自由自在,0壓力,俾人笑下廢,囡囡睇到都唔會有興趣果隻,垃圾到一個點
本身我都係幾皮野玩,愈玩愈大,愈玩愈想跑數
其實我幾年前最慳都係1星期用4舊水包lunch,車錢,星期6,日唔出街,冇社交
果陣茶記一個lunch42$普遍.
而家唔撚得啦[反而而家有錢左,有時一星期用1千,已經冇左當初存錢既初心,成鳩日去一田買生果食而家買撚到幾千積分]

其實命黎.從財格,唔知你信唔信,今年係我開始轉運既一年,我人生三個大運,前兩個衰運,最近果個係平運.未撚行過好運.
黎緊廿年係人生最好既年份.

係,你冇睇錯,我連命都識幫自己睇,你諗下衰到幾貼地先去學埋玄學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞