打風wfh其實真係痴撚線

280 回覆
1883 Like 25 Dislike
有產假有風假,有薪假期好平常,長工多數有,係炒散就手停口停
True

好睇公司點安排,一係修例打風=放假
有長期wfh 我先會帶laptop 返屋企
試下之後無左wfh , 我會同老細講屋企無wifi , 手機有限data plan , 上唔到網
我建議你向你老細取消你個wfh
以後天災人禍都要返office
佢保證到佢office有保險同安全就得
打風假都講得出
小學生先會咁諗
咁搶口把撚咩,又要搶口得黎get唔到個重點
公司比多少少錢,叫保險公司包埋咪得囉
講撚到天災人禍要翻工以為好有說服力
好彩本身一直都冇得wfh
香港沒有風假,法例只要求顧主要提供安全地方給員工工作
其實應該要有法律保障
翻工翻學都係
而家變咗隨時隨地都要做嘢 cls 侵犯個人生活
香港人到底有幾重奴性。。。
無自住物業 訓天橋係咪就可以唔使WFH
今朝7、點隻鬼佬話打風返唔到工,但可唔可以照開例會,訓緊無人應佢,直到有同事話無電腦又無開會app佢先話改期,大佬有冇咁鐘意開會,明明開會都deadair無人有野講,佢呢個行為討厭到極點,公司根本就唔mean又唔會迫人wfh
我係咁意查下
勞保 你證明到 因工受傷就保
姐係你個工傷直接/間接同工作有關
Wfh一定保得冇office返咁足(比如漏電之類)
但唔代表0保障
乖乖Wfh啦
本人出現了
痴線到琴日預左wfh,但係拎漏左file,家陣仆返去拎
不過樓主個case係被迫帶notebook番屋企, 咁又唔同講法

利申:被迫帶左 而家wfh緊
明顯以後無打風假
滑坡謬誤
睇長遠D... 以後咁多年都可能唔會有風徦

利伸:訓到11點先起身有限度服務
兒燈講真話
都唔係。

我番到公司永遠得20%時間做到野。反而wfh 可以有50%。
某程度
邊個程度呀
程度=0?
如果疫情期間一路都有得wfh, 打風一日半日要wfh 都算
嗰啲爆肺炎就要人返工,而家打風就叫人wfh個啲就快啲仆街收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞