有冇司機見到觀塘兩個字就驚

409 回覆
2172 Like 18 Dislike
試過放工去中環係大昌上641,塞咗成九個字先到東隧口

自此之後去親中環都係13X/ 213x/ 224x 出尖咀再轉小輪
西有龍翔,北有大山,東有過海

點到中
事旦啦東九就塞到九龍城博住油尖旺西九塞,連埋條紅隧塞到中上環

跟手紅隧往九龍方向就塞翻去東廊頂住東隧出口位一路頂到到去官妖經舊機場隧道塞去東九龍走廊再入翻康莊道,塞車內循環完成
觀塘地鐵站全港最垃圾
講起九龍灣

德福同九龍灣站,呢2個站先好笑。相差大約1,200米

有次收工出沙田,見住巴士係德福排隊埋站,係九龍灣站再排多次
班私家車又違泊
啲車房啲車又停晒係度
貨車又停係度上落貨
無車都要擺卡板大水樽霸撚住個位
點會唔塞到on9
都唔止返工放工時間
差唔多每分每刻都實有條路口塞緊車
明日又打風,大家快去時光隧道游水啦
我見工廠大廈啲𨋢有貼通告
話10月頭開始年度打撃違例泊車
可唔可以年度變成每日
出晒通告提晒水
循例做場戲
有幾可係為市民服務
就係安達臣石礦場出發,分幾條路線經安達/安泰、四順/秀茂坪/寶達、曉麗苑/翠屏南邨,一路起升降機同扶手電梯落觀塘市中心附近

可以飛轉台灣
觀塘區最智障嘅一樣嘢就係
根本所有路都係要匯集返去觀塘道
觀塘到轉入去彩虹龍翔道嗰條天橋得一條線
成日塞到仆街
我想像唔到要行幾耐....
講真要做另一個CBD
其實長沙灣仲好
果條天橋咁樣出入車係反智到傻
慢慢行半個鐘左右啦...
快過塞車架啦
有條T2主幹道起緊,由啟德通去藍田,不過要最快2025年先落成
將軍澳愈來愈多人
安達個邊又愈來愈多人
安達個邊唔熟 唔知有冇車行清水灣道番
淨係計巴士入將軍澳好多都要行觀塘道
連埋藍田 油塘個堆
放工時間成日勁多巴士打橫封左2條線

仲有前面迴旋處塞番出黎既又有
私家車又幫手頂住巴士埋站
經常放工要係牛頭角/九龍灣落車行
第一 根本條觀塘線地鐵應該要改返落地底
第二 依家觀塘線地鐵嗰條天橋根本就應該做另一條行車天橋俾啲車唔停可以直接過到去藍田
第三 牛頭角道同埋偉業街根本要擴闊去分流
第四 除咗將來嗰條6號幹線,其實好應該整一條觀塘葵涌繞道,喺坪石對開直接去到葵涌
接駁3號幹線丶荃灣路丶葵涌道
完全跳開黃大仙

第五 成個商貿區應該要有電子道路收費 趕走或者監控嗰啲上落貨車

第六 係咪應該起一啲行人天橋
接駁觀塘站/APM>亞太中心>觀點中心(另外重建現有藍色冇冷氣嘅天橋接駁將來觀塘市中心重建後嘅新商場)>沿着駿業里轉入巧明街,接駁創紀之城一期及將來八期商場>跟住沿着創業街接駁創紀之城二期>牛頭角站

同埋鱷魚恤大樓係咪應該起一條天橋直接駁去對面觀塘廣場。而唔係好似而家咁要落地面
啲工廠區又遠
夏天熱到仆街
安達安泰一堆車行清水灣道,但問題係本身條清水灣道兩繁都塞到唔識郁,龍翔道一有咩事就壁屋見(真係周不時都塞到壁屋)
有次要去觀塘 諗住一定塞到仆街已經無渣車
點知行人天橋/路都好塞

利申 屯門牛
寧願塞屯公再塞紅隧過海都唔想去一次觀塘
千萬不要晚上6點入觀塘
太多站啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞