居屋 2020 (4)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
好似得粉嶺欣盛可以8-9成 其他都6-7成
但安盛 景盛 順欣唔入咩
我印象中上水粉嶺好似全部都做唔到8-9成?
係好入架 但可以考慮既盤好少 同埋又唔想買公屋
如果只係大約300萬 師兄有冇咩推介
https://ps.hket.com/article/2824089?r=mcsdfb2&fbclid=IwAR3YdgaX2iisPl0y5xdXdnI3NBITmyn5q4u1PLWC49m4-YOnb13Y_5_ygPw

根據房署在10月公布的暫時數據,今期居屋接獲申請表格及網上申請,合計收到23萬份申請,相當於超額31.6倍,約33人爭一伙,粗略估算,亦即是要最頭3個號碼先有機會揀樓,不過具體情況還要待房委會公布最終申請數目,及考慮實際揀樓比率

頭三個號碼先有機會?
個陣aa 話好似話欣盛有8成定9成 但因為唔方便 無去馬
如果300萬多d 旭埔、彩蒲?
好想抽中
但我無份
買都唔買公屋啦
人地幾萬 幾十萬就買到
你貴人咁多買入
一層又多戶
仲有d係租 有D傻既痴線既比例上又多d
你買公屋 人地就用你既錢去住私樓
D人又以為公屋=私樓
由睇到落大訂用左4個月 唔算複雜 要不斷簽名
律師係aa搵埋的 所以最難都係搞錢個畢姐
聽講今次頭3至4粒先有得揀樓
真係好低機率
單人是咪要第一粒?
第一粒頭30%先有
山麗無房
可能綠單無人要
多幾十間放翻俾白單嘅
係,不過第一粒都唔好咁快開心拍手
仲要同千幾人爭果幾百個單位
係咪抽籤當日都知道邊幾百個中左?定要遲多一排架?
有頭髮邊個想做廁哥 白居二得一年期
事實係12年 5000名額用得2500個
16年2500名額用得1500個左右
今期3000個名額到11月用得1000個左右
屋屋個價都升到離晒地
好似彩頤 筲箕灣堆東X苑 樂富堆富X苑咁 成萬蚊尺
抽中咗都大把人無錢買/寧願買返私樓
所以真係好多買家為咗有瓦遮頭焗住買市區租置公屋
黃大仙邨 鳳德邨 德田 興田 南昌邨呢堆都起碼贏咗市區方便 5.6千蚊尺仲有選擇。睇返紀錄都個個月有成交
朗屏 屯門田景 粉嶺華明呢堆 又遠又舊就真係唔好揀 浪費張表
近地鐵又市區又平,仲搶到咩,大把人搶啦,係d垃圾無人要先大把揀,又遠又舊又貴就大把貨
Thanks😆🤟
借錢比你嘅係銀行
最後決定權都係銀行手
比完首期,銀行唔借比你的話
你都吹佢唔漲
點解你覺得唔會?
我以為第一粒先有機
等左成年 終於都等到派彩
白居2 係咪同時抽埋
有live
唔明點解沙田廣源邨點解會同藍田德田邨差唔多呎價,到底買沙田嗰班係咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞