居屋 2020 (4)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
白居二天水圍400中有600幾尺實用三房
唔怕遠既其實唔錯
將軍澳? 算實用同交通方便
天富天頌?
首期要成4成
不如我買私樓
1成
天富 19年樓齡
銀行只會俾你供 6年

想問你點1成法?
其實你買過白居二d樓未?
上期白居二 啱啱買咗天頌
借9成 供22年半
其實你問過銀行未
只係你好彩咋

---------------------**----------------------------------------------------------------------
居屋有房委會作30年擔保(由首次出售起計),期內若果業主斷供,房委會將會向銀行還款。一般而言,不論新居屋/ 二手未補價居屋,綠表均可承造最高95%按揭;而白表則可承造最高90%按揭。兩者皆毋須投購按揭保險。

有留意按揭及樓市的朋友,相信都有聽過按揭保險。按保一般指按揭成數超過60%以上的部份,需要向按揭證券公司投購保險,而取得高成數按揭。不過,因居屋有房委會作擔保,因此毋須購買按保。

不過,銀行實際批出的按揭年期視乎樓齡,一般原則是擔保期完結時,按揭貸款餘額須低於樓價的60%,才可批出9成或以上成數及足25年還款期。樓齡較高的屋苑(如樓齡20年或以上)目前未必能承造九成或以上按揭,按揭成數可能僅獲批六成;除非買家願意縮短還款期至十餘年,否則難以承造九成或95%按揭,意味買家需要大幅增加首期。已過30年擔保期的二手未補價居屋,最多只能造六成按揭,還款期最長25年。
--------------------------------------------------------------------------------------
我都岩岩買完
20年樓下可925
25年樓下就要睇下再計比幾多
采頤都可925
采頤係房協樓,房協直情一個仙擔保都無
點解銀行都肯做925?
因為信你有能力供樓囉
銀行肯借幾多,咩息口,供幾耐,
係銀行商業決定。
擔保年期只係其中一個因素,
我有初步問過擔保年期唔夠點算?
佢覆我過到壓測就得~
要唔要過壓測?
月供過一半得唔得?
唔洗壓測
我月入廿頭供14000中都批我
條友真係唔識嫁wor. 唔識就追下白居二2019 post啦。大把ching批19年925、20年以上922。
白居二除非住成世,如果唔係真係唔好考慮。
d樓如果補埋地價,貴撚過同區私樓1、2成。
你唔補地價又冇得出租,加按層樓又唔得。
想轉手換樓又淨係可以搵返綠表買家,但你開得高人地又買唔起。
有時見d業主開到咁撚高價,話知你層樓識飛,唔該你睇下你既target買家係咩人。有咁撚多錢洗買你未補價居屋?我抽樓花都平過你啦。
政府黎緊呢十年又加居屋供應,居二盤未來愈黎愈多,d未補價舊居屋比起宜家呢個價,到時仲隨時跌價。
你地呢班開得咁高價既業主,層樓你留返比你個孫啦!
利申:白居二買家睇樓睇到嬲豬,轉戰私樓

轉自白居二個POST
係咁架啦,業主想賺盡,買家想平買。有d未補地價係賣得好撚貴,市區果d,但你又吹唔漲,大把人買。係人都知補埋價貴過私樓,但買得起私樓先得(講緊同大細同地方同一價錢),居二d息都貴過私樓,廿幾年加埋d息都貴幾十個,咁撚多缺點,一樣好多人買,原因係咩?就係整體個價平囉
其實點樣可以知邊d做到925?
人地係房委同集團興趣
吹到房協
20年樓齡樓下就得
925 個d係咪要按揭保險費
咩都唔使。唔使壓測唔使保費。你擔保人就係房署。你斷供房署會full pay返銀行、再追返你。
我五球多買到將軍澳二手居屋530尺、七球都未買到將軍澳私樓360尺wor. 我係未補地價、但同大舊錢我未來10-20 年living quality唔會差過住細私樓。
3-4M市區兩房/新界三房,
好想知道私樓可以去邊搵, 有冇推介

若白表客不想選擇公屋置業,以差不多的預算,亦能在九龍及新界輕鬆上車。以400萬元或以下的九龍區屋苑放盤為例,牛池灣瓊山苑一個實用面積434平方呎高層兩房戶,叫價僅為320萬元;至於300餘萬的樓價,更可在新界區購入面積較大的單位,例如粉嶺欣盛苑實用面積554平方呎中層三房戶,以及天水圍天佑苑546平方呎中層兩房戶,叫價同樣僅為350多萬元,即使買家家庭成員較多,甚至三代同住,居住亦能提供綽綽有餘的空間。
喺連登黎講, 樓下冇會所冇靚大堂, 已經算係差既living quality
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞