居屋 2020 (4)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
只係戶主自己搬走,其他唔搬家庭成員就要無家可歸?
只係當户主退户藉,轉户主到其他户藉成員,要重新資產審查
今年少左人抽 白核會唔會大機左
兩公婆好想有間屋住下
除左戶主過身或死亡 唔會有其他方法多戶主
其實係可以
聽講
戶主同其他戶主結婚
可以過戶
點解房屋署官方份「轉換戶主申請書」,話公屋戶主去世或遷出後,可以申請轉換戶主 ??

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/global-elements/forms/public-housing/HD465.pdf
有無咁So啊
咁樣個個公屋家庭一變二仲得了
有幾so呢?
唔通公屋戶主就要成世住公屋?
自己搬走都唔得?
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/policy-focus/policies-on-public-housing/B07/B07.pdf

註 1:遷出理由包括入住安老院舍、參與「綜援長者廣東及 福 建 省 養 老 計 劃 」、 參 與 「 廣 東 計 劃 」 和 「 福 建 計 劃 」 等。
就算可以過戶 都係白長先有優勢
不過都係果句 唔信邪咪入表試試佢
得左返黎同巴打share
我地都會同你講句恭喜
搬走可以呀 但係還間公屋有咩問題?

你有能力買樓出去住仲要霸住間公屋?
戶主有能力搬走,就等於其他家庭成員有能力搬走?
你理解下戶主同其他家庭成員咩關係先。
戶主咪代表全戶簽約嗰條友囉
巴打已經解釋得好清楚
要做公屋戶主就氹自己老豆老母住老人院啦
再毒啲就幫佢地送埋中

唔明仲有咩好討論
註1 呢啲係有「回頭紙」,日後唔住老人院/係大陸返嚟,可以加返名返原來間公屋/俾返間公屋佢。
想問今期一人白表 係咪得皇后山單位
可以睇下本post 第一個回覆

計下數就知
Yup
99%皇后山開放
其實有錢係離岸證券行CHECK唔CHECK到
開放式我冇乜所謂
不過自己都住開新界區 都覺得皇后山太入
真係抽到都唔知用唔用左個首置好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞