剛剛分手的你,入黎傾下,大家互相扶持好嗎?(125)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
兩年冇感愛情嘅清澀
算啦,分開咗就唔好再咁卑微,留返啲尊嚴比自己
做得好好呀 你肯搵人幫你已經行左好大步
留名
其實有可能佢未夠愛你
每人對安全感嘅定義都唔同,如果佢同異性保持距離可以令你更有安全感的話 佢就會為左你慢慢改變

我好明白你感受,因為佢同我講分手個時都有講過佢鍾意自己一個嘅生活多啲,因為唔使再俾女朋友呢個身份束搏住,工作好忙好攰時唔使再夾硬花時間同我出街,唔使再同我交待任何野,佢可以做返自己

我同你有少少似,佢由細開始都係多數埋男仔堆,但咁多年嚟真係想拍拖只有我一個。如果你嗰個異性緣好好的話,佢識左一個真男朋友,可能可以令你更快死心

過左一個月有多我都仲好想同佢一齊返,但早兩幾個星期一提起想復合,佢就即刻好決絕say no,話唔想 話一聽到要復合又有返壓力,叫我唔好再逼佢

早排仲會whatsapp 一日傾兩句,但而家連ig send 張有caption 嘅相俾佢佢都唔覆我了

我而家都唔知點做好
我知佢會望返轉頭嘅機率好渺茫,但我仲好愛佢,分開左呢個幾月 日日都仲活係我地嘅回憶當中
但佢好似已經好返,平時好少po ig 嘅佢,而家出多左好多同朋友出街嘅story,可能佢想話佢我知佢一個人嘅生活更開心吧

我應該繼續等佢? 定係move on 呢?

有冇人可以教下我點做
唔知算唔算分左手 一直覺得對方唔太投入 可能大家份工都忙又要考試 近來兩日嘈完 話佢唔投入 就無再傾任何計 直到打算考試完之前都唔再見同唔傾 應該到時有七個星期無見同無傾
佢曾經有比安全感我,但long d 完之後佢就開始唔同咗,話自己已經獨立咗、鍾意自己一個人,有陣時話對我感覺唔同咗,而嗰陣我又真係唔夠好

一直都覺得佢有好多嘢冇同我講,去到後期佢直情唔講,因為佢覺得我監視佢生活同其他異性相處,但我其實冇監視,只係佢連交代都冇,又唔覆機,又唔想見,佢嗰陣已經冇咗個心維繫,我嘅安全感愈來愈少,愈來愈想捉緊佢,佢就愈嚟愈想逃避,最後搞到勁大壓力

我覺得好無奈,好傷心,未試過咁樣比人對待。每次都諗起呢啲事都好嬲好心痛,但我又因為好愛佢而想復合,好矛盾
理性上知道自己再等都係冇結果 想move on,但自己分開個幾月以嚟日日都諗起同佢嘅回憶

有d 咩方法可以好似你咁講move on 住等

ching 講到咁我就不推文啦 希望佢腦海真係有一剎想一齊返嘅想法
如果覺得對方唔投入 你接唔接受到?有時我都會諗呢個問題

佢又未到完全唔理我 因為我生日 佢都有專登訂蛋糕同我慶祝 陪左我一日 我出左聲話想多啲關心 有時佢見我做野辛苦 會關心下我

但平時傾計真係好hea 可能佢太忙 成日都我主動揾話題 佢無乜主動 如果我唔揾話題 佢真係可以唔理我全日

有時放假 原來佢唔係忙緊 都無揾我 主動分享自己做緊咩 反而係要我問佢 佢先講 就咁講一句 有時感覺佢好似無放我係心入面咁

其實好多野我都可以忍 譬如佢大洗 或者 人易忟憎 但唔投入真係有啲難受 好難成世單向

拍得幾個月已經咁 點對一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞