sony將統一日美系統和遊戲中手柄XO鍵功能設置!!!!!!x為確定!!!!!

114 回覆
17 Like 140 Dislike
其實唔關XBOX事
PS1年代d美版game已經係X確定
X係確定其實logic上根本唔make sense
玩fall guy都搞到想退出但買錯衫

求救 應該撳邊個好
Xbox其實都係繼承Dreamcast姐
呢個排位本身都係日本設計黎
SIE確認PS5主機確認按鍵為X、取消按鍵為O

在以往的PlayStation平台上,通常亞洲版遊戲的確認/取消按鍵為O/X,而歐美版遊戲的確認/取消按鍵為X/O,雖然玩家可以在系統設置進行切換,但並非所有遊戲都支持修改。在今天日本科技記者西田宗千佳的PS5試玩報告中,確認了SIE此次統一了PS5主機的確認按鍵為X、取消按鍵為O。對此SIE官方解釋稱:「這是為了避免不同國家/地區的玩家,因遊戲的環境不同,而導致主機系統和遊戲中按鍵使用方式的差異 。」
唔明有咩問題

打咁多年機 兩邊都習慣晒
佢改成1234都照玩架啦
又唔會睇住手掣
一早要改啦
好快習慣
將個X搬去右邊搞掂
Xbox制最大問題反而係LT,LB呢d
用1,2,3係最好認
呢樣真
有時唔記得T B係咩
要望
冇記到
要接按鍵望一望就得

但LR要轉下手掣先望到
其實成日話XXXXXX都照買,XXXXXXX都照玩,咁既然真係做得差咁點解要照買照玩
索尼做既神機PS5
點會做得差

利申:sony死忠
O對日本仔義意大啲, 讀過日文都知日本仔嘅O=✓
開頭見到啱都圈鳩我 都好唔慣
咪姐係跟XBOX個手制
其實改唔改都一樣順手
有時用ps4手制打pc game, 得xbox logo咪又係咁玩
美版遊戲 X確定 O返回
遊戲跳去獎盃畫面 同埋好友 O確定 X返回
玩開鬼佬驚既人當然無咩問題

但係玩開日系驚既人黎講
呢個設定真係想大叫一句 傻的嗎?
個問題係冇辦法顧名思義
RT = Right Trigger = R2
睇明咗一個其他就易記
統一我覺得冇問題
直接交換❌⭕️位置會仲易禁錯掣
呢個取捨我接受到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞