sony將統一日美系統和遊戲中手柄XO鍵功能設置!!!!!!x為確定!!!!!

114 回覆
17 Like 140 Dislike
眾所周知,之前索尼主機日版和美版手柄的確認/取消功能鍵位是相反的,日版遊戲基本上是O鍵為確認,X鍵位取消,而美版遊戲的X鍵是確認,O鍵是取消。
但在日前日版PS5遊戲5次元遊戲海王星re verse的pv中有眼尖的人發現雖然遊戲為日版,但是畫面中手柄X鍵被標明為確認,O鍵則是取消,這就引發了一些疑慮。

而在索尼日本邀請知名人士先行體驗ps5的視頻標題截圖中首次出現了ps5的日版系統畫面,其中X鍵赫然標明為「下一步」,O鍵則被標明為「上一步」,這就更加加深了索尼決心統一日美手柄XO鍵功能的猜測。
日本永遠都係美國隻狗
屌你咩
我地呢d接受唔到新事物既老屎忽點算
唔買了
自己痴貼紙
老實講早就要咁
我用美版機玩日game,同一隻game可以有啲確定係x有啲係o
Game美式 出去去邀人又轉日式
玩完有冇覺得個人醒咗
點解交差係確認?
PS4有得改架喎
屌你咩 還番個〇制比我
其實有咩所謂,現今D Game都有都自己較掣架啦
戇撚鳩
Sony出街做下街頭訪問啦
會有正常人係兩個選擇入面X = yes, O = no?
PS裝甲
歐美係咁
通常日本Game美版會就返鬼佬調轉XO
但歐美Game亞洲版就好多都唔會轉
搞到出系統同入Game啲掣一舊舊
有時仲會因為呢樣野中bug
依家可能費事煩統一就算
Xbox 手利 x=a o = b
事實上尻禁黎講 x個果位係舒服過o
switch A確定B取消 北美啲人咪又係咁玩
根本就多鳩餘
X O兩邊都冇問題
你話用 口 做確定就話怪姐
最大問題係唔同game 一啲X確認 一啲O確認
PS4只係系統上單純幫你全域反轉
唔買了
其實點解鬼佬會覺得 交叉=確定?
點睇都應該 交叉=錯誤=no
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞