左軚車多國家揸,點解香港唔轉揸左軚

95 回覆
2 Like 76 Dislike
隧道天橋咁多咁複雜嘅路,已經注定冇可能改到,最多好似日本咁放寬俾左呔車出牌

澳門都周街左軚

真係9up當秘笈

夠膽講無左軚澳門牌車?

多同無都未分得清 你讀完小學未
簡體字多啲人用點解香港唔轉簡體字 (曲線要講明)

傻鳩
成本太大
巴士站要搬嚟搬去
交通燈又要換過
加上轉左冇乜好處
小弟新牌,係香港間唔中揸,去過韓國揸(左呔),唔太明架車左右呔有咩分別,同道路設計有咩關係,想請教下

紅綠燈、路牌嘅位置唔啱,要全部整過晒,車場出入口唔啱,隧道收費亭又唔啱,某啲路口要重新改裝(e.g. 青山道上石排街個彎位)。應該仲有好多問題。

仲有路面嘅地線要重新畫過晒,多條行車線嘅路口邊條比轉左轉右定係只准直行,路口嘅盲點等等。
路唔止影響駕駛人士,香港地搭車嘅人係多過駕駛者。公共運輸設施嘅設計都要改變以佩合右上左落。
你可能會話香港都有左軑車,大陸都有右軑車,只換車唔換路都得。咁搞法其實仲大鑊,後果可以好嚴重。詳細內容好複雜好難解釋比你知,不過你可以參考吓緬甸嘅路況。佢係太陽系入面唯一一個國家用左軑路面設計但行右軑車。

仲有烏蘭巴托
左軚design但大部分都係日本二手車
最大問題係左轉好危險
因司機睇唔到對頭車
仲係接受唔到台灣 美國 大陸個套 有人過緊馬路都可以轉左

轉右呀師父 轉左撞撚左啦喎

sor

邊個同你講有人行緊可以轉 係冇人先得架喎

係真 日本 韓國都係咁
但人地國家行人優先 啲車好主動停低等啲人行哂先會過
只因香港交通信號做得太好

香港唔係交通訊號好唔好係一回事
你喺香港地搵到個司機主動停讓人再算
咪係
班馬線都督油
好pk

sor

係真 日本 韓國都係咁
但人地國家行人優先 啲車好主動停低等啲人行哂先會過
只因香港交通信號做得太好

香港唔係交通訊號好唔好係一回事
你喺香港地搵到個司機主動停讓人再算

讓人呢樣野駁唔到
但香港搵個路口讓到無人過先再去,旺角尖沙嘴果啲我諗你企半日都唔使行
at least we are driving on the right side

at least we are driving on the right side

無記錯的話右軚優點多過左

無記錯既話 其中有個講因為右手係慣用手 咁發生意外果陣本能反應會轉右 咁就算有對頭車撞埋黎 都有個副駕駛座擋一擋 同埋 有咩意外唔會扭左去行人路
轉左軚咪冇得買日本版囉
隧道天橋咁多咁複雜嘅路,已經注定冇可能改到,最多好似日本咁放寬俾左呔車出牌

澳門都周街左軚

真係9up當秘笈

夠膽講無左軚澳門牌車?

多同無都未分得清 你讀完小學未

真係柒得可以
轉左軚咪冇得買日本版囉

有美國版揸喎
Dodge
點解要好似大陸咁?

sor

之前親身經歷
明明係中國跟行人綠燈過馬路
過緊馬路嗰時有架私家車係我背脊同我擦身而過
嚇死我

台灣都係
個紅綠燈都唔知有咩用

sor

之前親身經歷
明明係中國跟行人綠燈過馬路
過緊馬路嗰時有架私家車係我背脊同我擦身而過
嚇死我

台灣都係
個紅綠燈都唔知有咩用

其實香港都有樣野叫袋口位 入左袋就唔使睇燈號

唔關待口位事,大陸同台灣嘅嗰啲右轉唔係袋口位。
其實國外好多地方都比邊線轉彎,目的係疏導交通,但唔係個個彎都轉得,而通常呢啲彎都會出現於市內輔車道。呢啲轉得嘅彎係要睇支交通燈,如果交通燈不停閃黃燈,即係指示司機在無行人經過時可以慢速通過。而呢啲馬路嘅行人過路人過路燈亦會不斷閃綠燈,意思叫行人睇車。
呢啲燈位司機要讓行人,但大陸司機嘅質素…你去過呢啲地方揸車就會識睇。
係香港嘅交通設計獨特,特別照顧行人,先唔比司機靠邊線轉彎。另外可能香港細,根本唔會有輔車道,所以亦唔會有呢啲彎位。
你知唔知一轉就會世界大亂 香港發展到呢個地步已經返唔到轉頭

三十年代瑞典

可以講多啲嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞