左軚車多國家揸,點解香港唔轉揸左軚

95 回覆
2 Like 76 Dislike
仲係接受唔到台灣 美國 大陸個套 有人過緊馬路都可以轉左

轉右呀師父 轉左撞撚左啦喎

sor
隧道天橋咁多咁複雜嘅路,已經注定冇可能改到,最多好似日本咁放寬俾左呔車出牌
隧道天橋咁多咁複雜嘅路,已經注定冇可能改到,最多好似日本咁放寬俾左呔車出牌

澳門都周街左軚

sor

邊個同你講有人行緊可以轉 係冇人先得架喎

sor

之前親身經歷
明明係中國跟行人綠燈過馬路
過緊馬路嗰時有架私家車係我背脊同我擦身而過
嚇死我
at least we are driving on the right side
因為香港之前是英國殖民地

直布羅陀
BTW, RHD forever

澳門都周街左軚

澳門撚表示
道路設計跟本比右呔車用
轉左呔要右上左落
點解全世界咁多國家,大部分市民都有選自己的總統,首相等國家領導人,偏偏隔離的中國大陸有14億蟻民,連個村長都無得你選。

sor

係真 日本 韓國都係咁
但人地國家行人優先 啲車好主動停低等啲人行哂先會過
只因香港交通信號做得太好
先別論那個比較好...唔係轉同唔轉既問題 你要轉就要搞馬路配套 左軚係右線行 右軚係左線行 點轉...

澳門都周街左軚

真係9up當秘笈

sor

係真 日本 韓國都係咁
但人地國家行人優先 啲車好主動停低等啲人行哂先會過
只因香港交通信號做得太好

人多車多迫成
袋口右轉都少左好多全部分支燈比佢

sor

之前親身經歷
明明係中國跟行人綠燈過馬路
過緊馬路嗰時有架私家車係我背脊同我擦身而過
嚇死我

高速公路倒車,逆線行車都大把。

講開又講,自從劉華個廣告冇咗之後,香港職業司機嘅服務態度真係好恐怖。
如果香港轉左軚
中共俾所有香港車唔駛申請直入大陸
但大陸車照樣要申請同限量入香港
連登仔肯唔肯轉左

共產黨可信嗎?
如果香港轉左軚
中共俾所有香港車唔駛申請直入大陸
但大陸車照樣要申請同限量入香港
連登仔肯唔肯轉左

改路牌, 停車場出入口啲錢你俾
你知唔知一轉就會世界大亂 香港發展到呢個地步已經返唔到轉頭

三十年代瑞典

瑞典60年代先轉左軚
不過右軚的確唔係咁好

一般情況無咩所謂, 但依家越黎越多車都有idrive手寫
左手手寫真係喊出黎
簡體字多啲人用點解香港唔轉簡體字 (曲線要講明)
簡體字多啲人用點解香港唔轉簡體字 (曲線要講明)

咪撚柒啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞