左軚車多國家揸,點解香港唔轉揸左軚

95 回覆
2 Like 76 Dislike
2047年打後中共話要轉都冇得say
到時可能仲衰, 左右軚都有
簡體字多啲人用點解香港唔轉簡體字 (曲線要講明)

曲你老母閪咩
小弟新牌,係香港間唔中揸,去過韓國揸(左呔),唔太明架車左右呔有咩分別,同道路設計有咩關係,想請教下
不過右軚的確唔係咁好

一般情況無咩所謂, 但依家越黎越多車都有idrive手寫
左手手寫真係喊出黎

學用左手啦
利申用左手
依家香港已經無得改
at least we are driving on the right side

隧道天橋咁多咁複雜嘅路,已經注定冇可能改到,最多好似日本咁放寬俾左呔車出牌

澳門都周街左軚

真係9up當秘笈

夠膽講無左軚澳門牌車?
人多車多迫成
袋口右轉都少左好多全部分支燈比佢

係因為袋口位易有意外,先大部份轉做獨立燈。
因為袋口位有讓嘅意思
好多人屌你老母,點解你唔屌你老母
人多車多迫成
袋口右轉都少左好多全部分支燈比佢

係因為袋口位易有意外,先大部份轉做獨立燈。
因為袋口位有讓嘅意思

講黎講去香港人揸車心態同大陸人無分別 袋口位讓線當自己係主線
簡體字多啲人用點解香港唔轉簡體字 (曲線要講明)

柒姑碌
轉黎其實無意思
最多可以逆輸入左軚等香港有美國車玩更好
xxx多國家用,點解香港唔轉xxx

民主選舉多國家用,點解香港唔轉民主選舉

香港選用北韓式

民主選舉咁多國家都用政黨制 點解香港唔跟要搞公民提名
小弟新牌,係香港間唔中揸,去過韓國揸(左呔),唔太明架車左右呔有咩分別,同道路設計有咩關係,想請教下

紅綠燈、路牌嘅位置唔啱,要全部整過晒,車場出入口唔啱,隧道收費亭又唔啱,某啲路口要重新改裝(e.g. 青山道上石排街個彎位)。應該仲有好多問題。
仲係接受唔到台灣 美國 大陸個套 有人過緊馬路都可以轉左

轉右呀師父 轉左撞撚左啦喎

sor

邊個同你講有人行緊可以轉 係冇人先得架喎

之前親身經歷
明明係中國跟行人綠燈過馬路
過緊馬路嗰時有架私家車係我背脊同我擦身而過
嚇死我

其實紅燈可轉彎唔只左軚國家架
泰國右軚國家
有d彎位紅燈可以左轉架
仲係接受唔到台灣 美國 大陸個套 有人過緊馬路都可以轉左

轉右呀師父 轉左撞撚左啦喎

sor

邊個同你講有人行緊可以轉 係冇人先得架喎

之前親身經歷
明明係中國跟行人綠燈過馬路
過緊馬路嗰時有架私家車係我背脊同我擦身而過
嚇死我

其實紅燈可轉彎唔只左軚國家架
泰國右軚國家
有d彎位紅燈可以左轉架

日本都可以

紅綠燈、路牌嘅位置唔啱,要全部整過晒,車場出入口唔啱,隧道收費亭又唔啱,某啲路口要重新改裝(e.g. 青山道上石排街個彎位)。應該仲有好多問題。

右軚車,條路係左上右落
左軚車,條路係右上左落
因為英國仲係右軚,ok
對於我黎講,右軚唯一壞處就係揸寶馬用手寫idrive 逼我練左手寫字,相信Touch mon朋友都有呢個問題

仲有路面嘅地線要重新畫過晒,多條行車線嘅路口邊條比轉左轉右定係只准直行,路口嘅盲點等等。
路唔止影響駕駛人士,香港地搭車嘅人係多過駕駛者。公共運輸設施嘅設計都要改變以佩合右上左落。
你可能會話香港都有左軑車,大陸都有右軑車,只換車唔換路都得。咁搞法其實仲大鑊,後果可以好嚴重。詳細內容好複雜好難解釋比你知,不過你可以參考吓緬甸嘅路況。佢係太陽系入面唯一一個國家用左軑路面設計但行右軑車。
條路每一刻都有上千上萬架車 點轉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞