香港人真係好唔識得種族歧視嘅問題

248 回覆
2775 Like 75 Dislike
唔係種族問題
7.21事件後 利君雅在記招上屌到柒柒柒&蘆葦蔥口啞啞
柒柒柒最叻歪曲事實 向赤共打小報告卸責,於是由盧偉聰孭鑊
事件當然不會因為蘆葦蔥被燉冬菇(退休)而平息
實會整到利小姐冇啖好食,柒柒柒非善男信女不溜有仇報仇
例如佢被迫撤回修例即刻要求赤共立國安法政治香港人
所以,你想唔想迫到林奠親口承認有殺人,又有因為記者問題太尖銳而延長試用期?
仲要大陸官方立場係支持巴基斯坦,ching識玩
其實只要大致上佢唔係能力上有太大差異,就可以指控佢有種族歧視之嫌,再由僱主提供理由justify唔請佢既理由唔係基於歧視。

因為歧視可以係一種客觀存在現象同係一種制度性既歧視。你覺得咁樣預設佢被種族歧視係一種歧視,可能係你presume社會上既歧視唔嚴重或者唔作預設先係平權既最好方法。

但其實如果相信或者認知到歧視係根深蒂固既,你既作法好可能係掩耳盜鈴,表面上以唔想focus 佢既種族黎消去種族作為一種因素達至平權。但就無視左歧視唔係你話見唔到就無。所有先要有主動對弱勢族群既補助,對於不公係要有主動既介入。

而現實中,性別歧視定種族歧視用你既標準根本就確證唔到添。僱主係請人上就有好大既自由裁量權同任意,連樣貌都可以係僱主私自既請人條件。

總之我係buy 樓主的
識玩
不過咁講,如果種族定政治打壓都有相等嫌疑(係唔比較其他黃媒情況下)
高舉種族歧視可能對其他良心記者不公
我就覺得係個問題我反歧視大陸人
原來呢個世界真係有人可以IQ咁低
其實我係想講結構性嘅歧視對少數族裔嘅權益壓迫係好嚴重,保障亦係極少極少,你望下上面嘅留言,香港人仲停留喺覺得自己被歧視先算叫懷疑歧視仲要自己搵證據證明歧視存在,呢種咁守舊嘅意識,即係主流社會對歧視仲係消極應對唔係主動提升意識。
用返利君雅呢個議題,大家入職同樣時間同一條起跑線,點解佢特別要跑得比人長啲?如果真正自由社會係甚至會將少數弱勢人士嘅條件門檻特登降低去俾佢容易衝線,但香港政府就拉長佢跑嘅距離,呢樣已經可以係歧視。但連登仲有人話要證明佢被歧視先算叫歧視
係香港講種族歧視真係得笑
依家表面話種族平等
暗地裡咪又係歧視緊人地膚色 文化
so sad
即係race card
其實幾討厭

等於支那長期做緊既野
扮種族受害者
咁我覺得要宣稱利君雅被歧視係需要證明。我係認為門檻要低既理由係(該種族)種族歧視存在,就如同弱勢種族保障名額,個基礎唔係某名黑人學生報考受到歧視,而係佢作為某個族群係受住各種壓迫,甚至呢種壓迫令佢係報考上有間接劣勢(語言/收入等受歧視影響)。
咁利君雅個體係咪受歧視呢,咁就唔係你話係就係。始終劣勢族群既個體同樣可以係壓迫者
出少句聲當幫忙
nigger
Racism 唔係咁比你玩,同啲垃圾左膠check privilege有咩分玩
重要係亞洲玩wfc
我反對你反歧視大陸人
咱們都是中國人
推 聖安娜製作「忠誠勇毅」月餅,網民:門市有無得買? - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/2225666
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞