中国前財長稱5G技術不成熟 營運成本極高恐礙內循環

130 回覆
80 Like 1 Dislike
其實都唔係咁講既
當年56k果陣 大家都覺得夠 對更快既野冇需求 但一旦你有左呢樣野 成個社會自然對呢樣野有需求

不過支共要推就一定唔係為需求而推行 係為監控而做
冇成熟既技術又要硬推 到時唔穩定之餘 發射站會爆炸既 死既咪更多支那狗 而又增加佢維穩成本
我記得有個好出名嘅5G 應用例子:

可以用來5G來做遙控手術,無delay

跟住下面有個留言, “駁LAM 線用光纖就得啦. 洗咩5G 啊”

駁唔到
真, 而且基站密度需求太高, 穿牆能力仲弱過4G, 成本太高.
整啲好大喜功嘅基建、唔成熟嘅技術就放上街,最終結果係勞民損才,然後導致到內亂。

再加上而家中共又俾西方國家夾擊,中共唔死都難。
只係因為依家未普及先貴。
過多幾年個個都用5G啦
佢up果個原理係自動駕駛系統要由車內車外好多sensor收隻環境資料, 知道路面狀況, 然後可以駕駛得快D同安全D. 都算合理.
整唔到就話唔成熟
因為最上層根本完全乜都唔識, 但手握大權可以指示D企業同廠做野, 完全冇制衡, 唔俾人反對, 於是咪變成咁.
剩係講呢個,相關硬件對應到未先!網路嘅穩定亦好重要,做做下network無左要點補救?根本好多野紙上談兵亦無對應嘅 contingent plan.
所以開頭要平啲蝕住做,否則冇得切入個市場,問題係5G本身已經投資好大,開始吸客又要蝕住做,幾時先break even
佢backhaul 咪又係用光纖出公海?
我有一個應用場景,Nike將來出一對有5G嘅鞋,將你踩落地嘅壓力去判斷你每日嘅體重變化,記錄每日行幾多步,同時知你體溫同脈搏,用埋電極測你身體水份同脂肪比例

全部實時數據早午晚送去雲端AI分析,為你度身訂造一套training,教你點練到好fit

但冇晒私隱
你見美國本身冇特登大搞5g就知仲未成熟到可以推出街
呢個係事實,根本點對點的場所,根本唔會用5G,行明線點都可靠D。
Apple Watch 咪有咁上下功能,但冇須用到5G。
5G最大問題係成本同效益唔成比例
中國醫生好勁 搭緊車行緊商場都可以做手術
擊敗果d只能在室內安靜地方先能做的癈物
有技術唔等於呢樣野可以大規模普及同應用
始終要做到佢建設成本係唔會太高,賣價亦都可以被大眾接受,咁呢樣野先叫成立
根本而家係應該要向starlink 個方向發展
整幾多g 黎把撚
全民大練晶
都係想分一杯羹姐,
整唔整到,9成公司都唔會理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞