中国前財長稱5G技術不成熟 營運成本極高恐礙內循環

130 回覆
80 Like 1 Dislike
算喇, 呢個case根本唔critical 甚至唔係time sensitive, latency幾耐都冇影響, 冇討論價值.
5G用黎監控嘅啫,所以每年咪要畀咁多維穩費囉
之前吹到識飛 以加又話未成熟 你支那講哂啦
不如全城WiFi 覆蓋
利辛:行內人士

5g 係low frequency (6 GHz) 樓下, efficiency 同4g 差唔多,

高frequency 射得幾十米,用落得indoor, 但貴過WiFi 好多

5g多9餘,gimmick 黎
你以為係平民用? 咁大數據流量其實好適合大規模監控, 係每個公安身上裝個cam就可以邊行邊掃將每個路人嘅資料即時送上去支共server續個check
on9 send 機密野用乜鳩wireless
用光纖喇
真.

穿牆能力弱, 室內表現差, 就算在室外, 需要的基站density都太高, 用電太多, 根本係gimmick.

依家吹話用落sub 6GHz, 根本係洗濕個頭騎虎難下.
AT&T 都係用4G 扮5G ,反而咁樣好似實際啲。
美國用mm Wave 都有2Gbps , 不過得百零米接收。
5G 同4G 最大分別應該係上傳。
Wifi 咁又去唔到百幾米覆蓋。
https://www.quora.com/Whats-the-maximum-distance-a-Wi-Fi-signal-can-be-reached

At 2.4 GHz, when there is no interference from other access points and/or clients, 100mW maximum EIRP power and stock 3dBi antennas then maximum range in open space when you have direct line of sight between your devices will be around 1.5 km.
1500m 通常都係收到用唔到。
但係百幾米覆蓋可以做到
理論上係得,但係四大電信商擠牙膏
佢係做到10GB bandwidth,但係陣係開200mb比你班賤民用
smartone 果個乜撚野家居5G,睇hkepc d post得40mb做乜春
咪同香港啲限速4G一撚樣
限21M根本只係3G速度嚟

5乜撚嘢G啊大把香港人仲用緊3G呀
1.5km呢個理論值應該要喺嗰種一望無際無任何障礙物嘅平地例如蒙古大草原咁先達到? , 我以前住村屋個位置離router遠d + 有d直角位接收都係災難
係,4g唔限速最高可以去到150mb
但係班撚樣電信商嘅所謂唔限速,都陣係比5-50mb你用
雖然1.5km係要冇blockage先做到
但都唔好拎你屋企部雞仔router同商用router比啦
所以香港搞5g只係笑話嚟
4g都未去到最高速
咪同膠鐵一樣,天價起出來,然後冇q用
睇過一個Weibo KOL講5G點勁
原來係做直播用
又要計你用2. 4Ghz Wifi ,覆蓋到又去唔到上百Mbps 嘅速度,5G mmWave 就可以上到近千,所以用佢做大型倉庫高速無線互聯係好過Wifi ,不過暫時戶外用mm Wave 就真係燒銀紙。你預啲營運商戶外都係用返原有頻道跑5G 啦,反而商場/地鐵站用mmWave 就有效益啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞