中国前財長稱5G技術不成熟 營運成本極高恐礙內循環

130 回覆
80 Like 1 Dislike
百多米距離就要起一個機站,點搞得掂
好成熟喎 前財長就收嗲啦
On9

首先
以前偷外國機密send堆野返去要2分幾鐘甚至成個鐘
有5G之前縮短到以秒為單位
問題係而家偷都偷唔倒

另外
以前4G網絡係監控上有技術同速度限制
而家5G可以突破 加上大數據當然係越多越好
問題係而家連監控既機會都冇

如果唔係侵 華為已經得天下
推 仲快啲上FCC 個Twitter捍衛新聞自由 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/2215241
做乜突然講人話
正常人都知所謂5G距離普及應用仲差好遠
5G = 戇撚鳩
感覺有啲真係吹到過曬龍
例如話無人駕駛要靠5G 個low latency...
拖去打靶!中國5G宇宙第一!
5G股
全世界所有經濟體發展都係國內消費加外貿架啦,國內外雙循環哩個阿媽係女人既term真係智障到極點。
被全世界杯咪認左佢
就算十秒down完又點
之前4G由推出到成熟都講緊6,7年。所有正常電訊商都要平衡成本同市場需求,絕對唔會一開始就build up 100%基建會serve可能只係講緊10% potential client。中共個做法完全違反市場規律。
前有大煉鋼,今有大搞5G,黎緊再大煉晶片,一步一地獄。
全民監控咪應用埸景
4G 其實都夠,除非電訊商玩野Cut 4G 頻寬。
佢個堆都唔係必要專利,無佢都有代替品,如果係必要基礎專利又唔可以獅子開大口,Motorola 發明手提都無為佢帶黎巨額收入。
又輸
習總: 講呢啲,判20年算啦
3G 改變世界咁滯都垃圾 個theory唔work喎
5G重點唔係down片快d
係物聯網,生活大小事都可經internet「更方便」
但現實配套有排都未準備好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞