未玩過相機入手a7c好唔好?

91 回覆
1 Like 17 Dislike
樓主講明係玩相機唔係玩影相
所以請直上ff , 包唔會後悔
拍得vlog都唔會用28-200啦下
自拍窄到閪咁
係都用20 1.8啦
sony岩岩出到有大貨要幾耐到?
頭一年個價實插㗎喎

唔肯定自己玩唔玩落去就買二手RP算啦 想玩再諗咩系統啱自己

因為你諗得A7C就一定係非FF不可嘅volgger
我都幾好戶外,所以想拍外戶外
其實戶唔戶外唔係問題 係你有冇心拎出去用

你冇心嘅 幾細部都冇心機用

同埋weather resistant嘅機都唔代表可以去衝浪 沙塵暴都冇事

新手除非好肯定自己想要啲咩 又好肯定自己會繼續落去 否則我唔會叫你買第一水嘅機

Sony唔係奶 唔係蔡 買第一水只會不停貶值

唔想carousell 肥花又有啲傻鳩放一手價
新手嘅我直入左a73 開心學習中
a73 最抵玩
s5
Pentax K1000
full film
FF + 輕便,RX1RII 啱晒
我都考慮緊7C
但見到有個攝影師咁樣講

但唔係新相機就係要等下㗎咩?
求指教
佢on鳩,新機要等camera raw update是常識吧
係喎,佢仲話人有bug
小弟都係apsc開始,愛上左,買埋ff,有時都會用翻apsc因為light 同埋唔係真係需要perfection。真係愛影相就會成日影,但係未必成日有力氣carry 大機出。更何妨apsc d component又唔係特別貴,5-10年前d機同依家apsc比,其實apsc spec同raw嘅details都差唔多,人地都可以影得靚。到時你一上ff,發現你又唔識clean sensor(mirrorless容易入dust)又唔識打理,攞部ff黎做白老鼠仲慘。學好apsc先上啦ching
好多apsc鏡都貴到想直升ff算
不過傳聞會山T1770,如果三千多少少其實玩得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞