未玩過相機入手a7c好唔好?

91 回覆
1 Like 17 Dislike
退一步用a7c但搭28200拍vlog就算罷啦

綜合樓豬冇咁多錢,拍vlog,輕便 =

rp + 1018 + 細24240
咩年代
仲apsc上ff
緊係直上ff啦
直上ff慳返好多錢
講到好似唔買FF唔得咁
大把人玩開FF DSLR轉mirrorless apsc/m43,就係因為輕便
樓主講左 唔要apsc加輕便
咁a7c應該係最佳選擇
你點解覺得樓主岩apsc多過ff?
就係因為佢未影過相?
退一步用a7c但搭28200拍vlog就算罷啦

綜合樓豬冇咁多錢,拍vlog,輕便 =

rp + 1018 + 細24105
A7c 大部分功能都齊 入門夠做
不過我就唔鐘意佢少咗前滾輪
你唔急既可以等下先入

老實講真係拍youtube個啲都未必會舉住ff機自拍
事關機連鏡都有咁上下重量

反而要買枝咪仔就真
好多人肯洗錢落機鏡
但係會忽略咗聲音都好重要
點睇都a73,
鏡一樣,係body重個少少g...
但a73 spec比c更好,
唔好浪費金錢買C
佢既定價C的鎖量一定慘不忍睹
如果覺得遲早會買ff既,咁遲早都會係買a7c
A73官方建議售價15990,街價就去到萬一
只要有水貨自然會衝突番個街價,等多幾個月先買
俾我都會買a73

不過樓豬鐘意咪由佢
個利申真係好撚老尷
係訂左,未正式用,但其他4部都用過/現有
4大廠我都用過,但只留Sony
個個廠都有自己利勢
其實用lr禁2下都ok啦
可以諗下 A7 III
功能相差無幾
A7C 仲要冇前置轉盤
制比較少,操作唔太好
本身A7 系列已經難揸
A7C 更加唔知個Balance 好唔好

A7 III 價錢唔錯
同級嘅Nikon Z6 都好抵玩
2手a73 lo, 不過平時出街都係拎rx100....去旅行先拎a7...
上d二手網a7iii連2870要13000
一手都係12000左右,加埋二手2870都係980
估唔到a7c 就出個價都咁硬。。。台灣好多人二手賣機等a7c
咁既價我買一手仲好,我當佢平多2000都寧願買返一手
A73果代啲色已經正常番哂啦,普通用洗咩執色
咁當然LA, 計埋信用卡回贈個D 分分鐘仲抵...

睇下A7C出A73有無做特價清下貨.
因為個個都吹A7C係平價FF US$1000-$1500
點知sony當佢另一條line
真心, A7C個價同個SPEC其實頂死晒A6XXX 同A73....

特別係A6XXX 個價代代跳. A7C應該又係玩返第一代低價搶MARKET SHARE, 之後牙膏加價搶錢個招.
真心建議z6 + 24-70 f4 支kit鏡。
同其他kit鏡無得比。
但個人認為a7c香港個價都係太高
如果佢一出就公價12xxx就應該易搶share好多
唔係要反mon真係a73算
a7c 12K先合理 咪玩LA, market完全無對手, 而家個價跟本平到癲. 你出張信用卡食迎新咪12k body lo.
我朋友用緊,搭新嗰兩支zoom 1655 70350 玩得好開心
邊隻信用卡迎新有咁抵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞