未玩過相機入手a7c好唔好?

91 回覆
1 Like 17 Dislike
Fujifilm XT20呢??
人哋要ff呀
$12k d人又話買A73唔好?
不過而家言之尚早,過多半年等“真“街價先比較都未遲
感覺連登仔唔係好like a7c, 個個都話買返a6xxx 好過. 同台灣完全相反.
隨手google下
台灣A7c $51000左右,A73就$59xxx到$60000左右
而且A7c重有d鏡頭組合優惠更加抵玩,係香港A73特別平之嘛

a73影相操控iso優勝
a7c就for vlogger輕便
我覺得係兩樣野黎
台灣個價抵個美金價同A73台灣行貨,咁都唔大賣先出奇

其實香港次次開價都係衰過人既
仲做句"先買先享受"去合理化件事
而且今次真係特別衰
如果市場上冇同級機都仲話可以
但早有A73仲要咁叫價真係過份左
d相機有街貨通常平幾多%?
咪係 級數同A73根本唔差太多
2020新機黎講少少唔值囉
Nikon Z5都係萬二蚊
同A7c既分別值唔值3000真係要諗諗

Btw Z5支kit吸引過A7c好多 有24mm
唔明A7c出vlog機但支新kit仲係28mm
Z5就太差了
如果A7c出支24-50mm就好
kit價16000都即買
拍vlog但係買28200 你隻手打nba咁長?

輕便同ff係要畀多好多錢 冇錢又想影相拍片建議買返apsc

20k budgetFF買到天涯又買唔到wide
你買6100 + 18105G + 1018對新手仲好
仲有支samyang 18 2.8
二手2000頭有
罪大有心出就一早咁出唔會出枝垃圾2860 又唔wide放大率又差最近對焦又差

相比p記 n記嗰兩枝細kit真係比下去
都有輕鏡嘅
冇人叫你枝枝都.4光圈
有錢就買,買完記得用就Okay

興趣呢家野,冇話咩唔好嘅
等一兩個月、實有好多野送
唔想made in支那又想平啲可以考慮龍仔
不過made in Vietnam
我估唔到罪大RX1系列會咁出後繼A7c應該主打輕便FF啦,應該計過反正啤死鏡同比你換都咁上下打,又可以收埋A6xxx系列皮做一個新系列。食曬兩邊水
Nikon Z6操控係好過A7III,又有touch menu,menu內容舖排比A7III有條理好多,不過cf express卡對於業餘玩家有啲卻步
屌掂過碌蔗啦
利申用緊a7iii tarmon 28-200
支鏡真心正
RX1加大電加ISBS估佢都650g了
反而A7C下代可能仲有得減
咁如果唔愛上呢?
a6c 二手價到時點都高過a6xxx 啦
唔係淨係睇二手價吓嘛睇你會蝕幾多啫

而家咁睇 a7c第一水入 大貨後再放 一定蝕多過a6xxx
a7c 等二手
我諗好快有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞