澳洲MLT 你問我答

76 回覆
1 Like 1 Dislike
師兄你做過嘅case 有無pos ?
Yes
搵工不容易,都幾saturate 下

非aims accredited course 合資格都要考試
竟然 我仲以為cov單野會令人手需求增加
係人員分佈有改變

Molecular Microbiology 係會講多左人,Specimen Reception 都會有機會

但係Haematology / Clinical Chem 就少左好多人,超高度嘅automation 同centralisation

COVID 期間另外少左好多COVID 以外嘅job 。以我間醫院micro 為例,bacteriology 同serology 嘅job 數比舊年同期跌咗2成以上 。我哋有啲人係bacteriology 調人過嚟再train

Btw,就算有COVID , 私家實驗室條數都好難睇。全澳洲最大嘅私人pathology lab Healius Group都唔係搵得好多。

另外,澳洲MLT 係冇發牌制度,所以好多人有個Science degree 都可以apply

Hope this information help
你想知道啲乜嘢?
類似第2段片已經有私家lab 做左,公立醫院lab 仲未去到嗰位

絲打你點睇system downtime 同maintenance?

同埋好奇你做咩研究
想問樓主係香港讀完過去定澳洲畢業係澳洲做,打算向AIMS 出發

依家做clin chem

澳洲讀完澳洲做嘢

485中
非micbio JJ已經唔使諗過來澳洲吧.....

你地呢邊架構係點?

香港係AMT MT SMT

你地係?

相對於AMT or MT 的職級,你地月薪係幾多左右
機會少啲姐,始終有機會

TA-> TO->SO->SSO

政府醫院計過條數點都少過香港

更加唔好講私家lab
話說我黎緊7月黎澳洲讀aims accredited 既master
會包4個月placement
但係我前幾日打去aims果到問佢地
佢地話其實澳洲做mlt係唔需要有牌
咁我讀aims accredited既course黎做乜
樓主點睇
你想移民就要過AIMS 個skill assessment

如果學校收你讀MLS master 就無事Lor,唔收都要從頭讀過

AIMS accredited course ->申請完多數會話suitable ,唔使另外考試

Non-AIMS accredited course -> 佢會審查,一係reject, 一係就邀請你考試。如果要考試,會考晒5個area ( Haem , BB, Biochem , Micro, AP/Histo)。

Skill assessment 過左會寄一疊野比你,佢會邀請埋你入會(每年要另外俾會費)。呢個未必需要,但係寫係CV 係個advantage
你讀咗唔使另外考試做skill assessment

你唔讀就要經過佢哋審查,佢哋覺得你適合先會邀請你考試。通常兩年醫療實驗室工作經驗先會邀請你考。你搵唔到工就會仆街㗎啦。

仲有呢啲學校喺呢一行係出名嘅,普遍prefer 請呢啲學校出嚟嘅人。
樓主可唔可以留個tg
真心想問你野
你有讀過MLS嗎
冇啦
做咩事
樓主想問 去澳洲做要有啲咩條件?
小弟就當我非poly mls degree畢業啦
咁有香港牌,可以點接駁過去澳洲個牌度?
咁係香港有牌,去澳洲讀mls master, 會唔會容易d 拎牌?
Yes. If you do AIMS accredited course , you don’t need to do written exam.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞