澳洲MLT 你問我答

76 回覆
1 Like 1 Dislike
主要玩microbiology + haematology

放心我唔使着尿片
人工幾多
看年資同職級

Fresh grad 出黎medical laboratory assistant 大約1000 aud /week (before tax)
人工同香港差不多
Yes , 但係完全唔使OT (最少我個Lab係)
香港讀左master升一級MLS可以跳point到38(~$100000月薪)澳洲咩情況?
Point 38 係升左MLT I即刻有?

利申:我唔係好熟香港嘅制度
升完要做多十幾年先有
咁我用senior hospital scientist 去做比較,因為:
1.升得MLT 1最少要有2年工作經驗,通常呢一班人可以去apply 同hospital scientist (澳洲無發牌制度)

2. 做咗10幾年hospital scientist 可以apply 做senior hospital scientist

1800-2000 aud/week, 再一年跳一次

Postgrad degree 未必盡要,但係會影響自己嘅競爭力(例如見工),同跳point 會有上限 (例如你個rank 可以跳6次,你無postgrad degree 只可以跳2-3次)
做real time pcr定sequencing多
1.yes

2. 好大機有得考試,不過最終決定權係AIMS 手上

如果你之前有讀過佢哋認證嘅學位,連試都唔使考直接 grant
PCR
pcr 用gel睇?
多數real-time
用咩牌D機多
俾個例子我你想check 啲咩
同行8掛9UP下姐,唔洗咁認真
驗咩多
支那病毒
我估用abi 7500
最好揀有compulsory placement 嘅學校,話叫做有工作經驗

要注意依一行都好飽和下,70至400人爭一個position

不過皇天一定不負有心人,Good luck !
Molecular microbiology 好多野搞,一個panel 一部機

不能詳列

Btw, 你邊到lab?
咩牌子?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞