澳洲MLT 你問我答

76 回覆
1 Like 1 Dislike
想問下你係澳洲邊個省做緊嘢 有冇話邊個省易搵工啲?喺香港做緊part2想過去進修順便睇吓有冇得攞PR
只要唔係BGI就得啦
人口多醫院多嘅地方會多啲機會,不過搵工肯定要全國性咁搵。因為工作穿州過省係好常見嘅事,我年頭見工都要坐飛機火車周圍去。

Btw, 你咩discipline ?
Thx

我個牌上年考返黎嘅攞左冇幾耐依家做緊份齋做nCov嘅工 要格硬分嘅係microbiology discipline嘅
Molecular microbiology +1

你地test COVID 會唔會pool sample 去screen ?
會呀 如果唔係咁多sample實做唔切
我pool sample 都做唔切
我哋呢邊sample唔算好多所以都還可以嘅

btw你係喺澳洲讀書嘅?
Yes
你記得小心點,我今日星期我有同事發燒isolate 左,等出PCR result.
你地有無玩rapid COVID ?
喂我都係喎邊間u?
Accredited 來來去去都幾間
知唔知master grad大概有幾錢人工?就grad好迷惘
主要睇你經驗,你冇做過野phd 都係assistant 個價錢
大鑊喇今次,連個placement都比covid cancel 左
做咩cancel placement ? 我識人frontline 都要出placement, 而且lab 係比ED/Dirty ward 安全少少。

咁又唔使咁灰心

有啲LA 位係用嚟train 人,冇咩經驗都有機會嘅

Good luck
又唔係叫做cancel既,不過今年有55個學生出placement,得5個位。我本身係melb,可能哩面嚴重,所以啲lab都唔比offer學校。暫時好怕畢業之後份人工唔夠交租Thanks!
LA 都1k 一個星期啦,除非你住好貴嘅啫

你有冇PR啊?有就多啲選擇,無就好多時得temp 工可以apply
住緊425一星期,水電煤唔包。到時應該要節衣縮食冇。希望有人會請我啦。
咁樣你應該要減下租啦,如果唔係扣埋税所剩無幾

如果有乜嘢你想搵人幫手嘅,可以同我講吓。
你都要小心呀

除左pcr冇做其他

Btw想問下澳洲呢行overqualify嘅情況係咪真係好嚴重?就算你qualify for scientist title都只係揾到tech/LA post?
Ching有冇Tg?https://t.me/fatfat_fatfat
謝謝你
Yes , 我個lab 有唔少TA 有hons/phd

主要原因佢哋係冇乜related 嘅工作經驗

Scientist 係啲supervisory 嘅職位,好少話比fresh grad 直接做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞