有無巴絲仲未搵到工 (26)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
thx

佢簡介又話

「報讀最多4項課程,當中可包括不多於2項「全日制」「職業技能」課程」

即係要讀完一個先比報第2個
平時咩興趣都冇?
點解唔報持續進修基金嗰啲course?
話晒都係大專院校嘅證書課程,好似認受性高啲?
fg 請問文員仔應該要有幾多日有薪假期?
我嗰啲興趣當唔到飯食
例如?
好似變左日本嗰隻 無慾社會咁
冇推動力去做一件事
球類活動但又唔係勁到可以教人咁
行山
跑步
歷史
咁你應該適合戶外工作?
有時都覺得係
但個心態上無乜信心
依家個人無靈魂咁
我成日覺得係啲好摺嘅人先會唔知自己想點
但你咁外向都係咁
:疫市浩劫 8個青年1個失業
09月27日(日) 07:36更新 00:13建立

疫情重挫本港經濟,多個行業凍結或削減人手,今年六至八月廿至廿九歲失業青年大軍超過七萬三千人,按年急增八成一,每八名青年有一人失業,其中廿至廿四歲失業率更高達百分之十八點五,每五人有一個失業。大學生求職亦難,大學聯校就業資料統計庫(JIJIS)數據顯示,今年首八個月職位空缺較去年同期暴跌四成二,僅得三萬三千多個空缺,教育界空缺更急挫近半至一千七百多個。有資深人力資源顧問指出,教育界向來較為穩定及吃香,畢業生不愁職位,惟疫情下學生減少,學校調撥資源購置網上教學設備,今年求職或是「開埠以嚟首次咁難」。
廣告

統計處早前公布今年六至八月失業率維持百分之六點一,失業人數達廿四萬八千多人,其中廿至廿四歲失業人士有四萬零三百人,較去年同期二萬三千七百人激增七成,失業率高達百分之十八點五;廿五至廿九歲失業人士亦有三萬三千二百人,比去年的一萬六千九百人激增九成六,失業率為百分之七點八(見表)。兩個年齡組別勞動人口共六十四萬二千八百人,失業人口佔七萬三千五百人。

香港基督教女青年會服務總監林遠濠指,疫情下勞工市場不斷惡化,年輕人因欠缺工作經驗而較蝕底,即使擁有大學學歷亦未必找到工作。他認為「畢業新鮮人」不應過分在意首兩份工作對日後發展的作用,因過程中可增加自我認識,或會發展出新出路
咁搞法 真係唔知幾時先搵到工
以前有工冇人做 依家想做都冇得你做
一係就啲仆街老細開西價想請人
加上好快完保就業 就仲多人一齊搵工 唉

有時唔係唔想做 唔通佢出到8-11k都要照受咩
10-11K唔夠生活
就算你返工係返到屋企樓下都難搞,錢又儲唔到,窮D既要畀家用畀完都冇埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞