有無巴絲仲未搵到工 (26)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
利申:19grad 8大n展2nd low

本身勁唔想做n展 想求求其其做個文員仔算,點知in親份份都話想要有經驗既candidate,屌你 明明我咩都輕鬆答識用,就係點都無offer

唔明文員仔有咩咁難一定要做過文員仔先可以handle到,咁第一個文員仔點黎?

空白一年之際,9月頭死死地氣開始報返AE,點知星期一報星期三就1st in, 星期五2nd in順便出埋offer下星期返工,仲要兩次in都基本上係齋吹水冇點challenge我

屌你老母,我好懷疑自己呢一年究竟做緊咩野

大家加油,走投無路既話搵番本科應該易啲有工開(好似係)
admin 究竟想請咩人
我搵番本科(非專科)都無offer

Btw 恭喜巴打
騎牛搵馬機會大咪冇offer
多謝印仔巴,唔in過唔知原來做個admin仔都好高要求

希望早日都聽到你嘅喜訊啦最緊要唔好灰心
恭喜巴打,咁你上年完全冇報過ae 淨係想報其他?
琴日比上司通知過唔到試用期
明明已經好努力,晚晚oto到8點幾,但係啲task都係要不斷改改又再改,做完啲嘢出嚟都係錯
今次已經係第二份工過唔到probation喇屌
係咪應該要轉行?
多謝巴打
exact7ly!無報過ae,諗住做文員仔得過且過算,開頭覺得讀嗰科都唔一定要做嗰行嘅啫,文員仔要嘅skill咪又係啲基本野 有身份證都識㗎啦,輕鬆搵工,yeah。

半年空白嘅時候就,「幻覺嚟啫,嚇我唔到嘅」咁洗自己腦,繼續搵文員仔工

一年空白就知錯了......
cls,天意弄人,你依家咩心情?好順利咁做到自己好唔想做既ae

你果一年點過?我依家過左3個幾月,過左第三個月開始 個人已經屈到情緒好低落
唔知點解而家文員仔都搞到好高要求
明明中六畢業都夠做 而家連大學生都嫌唔符合要求
我都係,好hard sell咁

仲要連IN都冇得IN
請個CLERK都要揀咁多野
唔想再經歷interview
之前25K依家20k都唔夠好想走但係自由
做it
政府明言暫無意再推出第三輪計劃。有議員擔心現時難關未過,當局資助僱主保就業於十一月後斷纜,將引發年尾大規模裁員潮

年尾仲難揾工
次次都畀人水左去老遠
之後見幾分鐘走人
試下轉行啦
煩完搵工仲要煩probation
你 fg定點?係咪搵借口炒人 only
最衰淨係想做呢行,覺得其他行業太悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞