有無巴絲仲未搵到工 (26)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
讀書嗰陣做pt?
我以為你絕望到連天仁茗茶都唔放過
算係
不過返左唔係好耐
天仁就唔會啦,反而WAITER都可以既
真係有咁諗過
聽講大陸啲鄉下幾千蚊就可以買塊田耕成世
養隻狗養隻雞 再帶啲書去睇 咁樣過世都幾好
下個月返地盤 考埋個船牌返多份水手
40K個份咩黎
但我窮到就嚟飯都冇得食,cv爛到冇工肯請
已經山窮水盡
其實你讀咩出身?點解之前幾份工都做唔長?
如果等錢洗就做住先囉,但最好盡快搵過第二份
不停返啲irrelevant嘅工只會整到份CV越嚟越爛
到時你想搵返同本科相關嘅工作只會更難⋯⋯
有時覺得讀u 4年好似乜都無學過咁
諗起讀過嘅theory 叫我apply返份工都搞唔掂
完全覺得自己浪費4年時間
唯一係以前返pt做過啲project可以見得下人
如果依家即刻有工返都好驚做唔嚟
似中感覺做學生做錯最多都係低grade
返工做錯就會俾人鬧會俾人炒
未返已經有壓力了
我都係
有工請我係要一個星期心理準備
對自己冇信心完全
有時覺得讀個DEGREE仲局限左自己
我都有諗過老咗返大陸鄉下種下田
幾萬蚊又可以自己起到層樓你話幾好
澳洲個隻牧場生活幾好
有時又諗 自己又唔係讀咩專科
只要請個人返嚟正常 有返咁上下語文程度
基本上啲工咩人都做得嚟
好多工都唔洗大學生都搞得掂 我隨時被人取替
覺得好灰
之前睇過一個日本節目
啲日本人做到4 50歲就搵移民公司
幫佢哋搬去鄉下 重新生活
係個到嘅人要耕田 捕魚之類
係辛苦啲 但意外都好多人去 我真係好羨慕
好似美國澳洲嗰啲做農夫漁夫
都可以有尊嚴 幸福生活 又唔會窮
諗過不如第日搵唔到工就去耕田算

自問自己唔貪心 不求大富大貴名成利就
只求有間屋 有個家 三餐溫飽
每日放工可以有私人時間做自己鍾意嘅嘢
同朋友屋企人去玩 養下寵物 就好滿足
搵返生活係地球上自己嘅存在價值同意義
點解呢啲咁微小嘅願望
生活係香港竟然咁難實現

sorry 唔小心off topic
fg仲未揾到 好大壓力呀屌
我都係上個禮拜頭見完2nd in 話禮拜尾有消息 但到今個禮拜都冇 心很累覺得見得幾好 但都係收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞