請教一下做秘書嘅絲打

230 回覆
19 Like 197 Dislike
係,識得有私人秘書俾間law firm assign 同時跟2個律師老細。 由公事到私事全睇,由法律文件啲格式&執字到幫老細全家plan holiday。

某次佢其中一個老細幫佢同公司爭取加佢人工時意外發現,佢其實一直已經高人工過佢老細一截。半開玩笑咁同佢話,人工高過佢成截,唔怪得公司要佢同時跟2個人。
其實都睇你serve個老細本身係咩級數
Dept head 定係直頭大型上市公司董事/主席
如果係後者 好多都有十個八個秘書+ personal assistant各司其職
職責就應該會分得清楚啲 公還公 私還私

Secretary
Executive sec
Social sec
Personal assistant
出練習題咪少事, 個女學校 present 份PPT 都要做呀

Online shopping 退貨都係少事,老細經常俾張相我叫我上網搵黎買,有時真係搵足一個星期
又係呢啲「有料既XX人工同公司高層差唔遠」🤣🤣🤣
就算侵侵以前做電視節目都請2個秘書
一男一女
通電嘅野就係IT做㗎嘛
唔鐘意呀,quit囉。唔鐘意港共呀,移民囉。唔敢從根源去正視問題,只識逃避,唔怪得香港而家咁失敗
好似聽過又人話要做埋勞作添
一睇就知無可能係公司秘書
咁你又Cheap D
Com Sec起碼係Compliance Professional,使咩要搞到幫人買雜貨、報紙同零食
但你係做內房定Pro Firm?
不過點都好。好景D就轉工啦
老細發現自己唔係老細
公司秘書無可能兼任生活秘書
好聽啲咪叫秘書
簡直做埋工人姐姐嗰份
一直都搵緊工 個市靜到pk
一睇咁嘅閪工就係in house啦
喂,嚟緊公司 server 房想裝多幾個由MCB拉條獨立 power line 供電嘅電制位俾新機。

靠你啦,唔好電死
要幫老闆洗衫,煮飯
無牌com sec就算撚鳩數啦
有咩建議呀鬥士
講出黎幫下樓主啦

有無睇埋最底果句
唔怪得咁多走去考政府二級私人秘書位
意思係任何有電嘅電器都係叫IT做
大陸有句:有事秘書幹,冇事幹秘書。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞