請教一下做秘書嘅絲打

230 回覆
19 Like 197 Dislike
我表妹做個director嘅私人秘書,但公司嘅粗重嘢成日都叫佢做,搬果籃,送信,買生果,買lunch,攞嘢去乾洗,有次仲要帶埋個director嘅姐姐去買眼鏡同埋去入境處。

其實點睇都唔算係咩秘書嘅工作範圍,人工又唔多。我表妹細個,唔係好知究竟其他公司係咪都係咁,我又唔多知,所以上嚟請教下大家。
係 拎乾洗完既衫去還 都試過
私人秘書就係幫上司做私人野 令佢有多啲時間做公司野
但表妹依然要做公司嘢,例如做會議記錄,回覆客人email等等
所以?
見唔見到個大原則係令上司多啲時間做公司野
用下個腦都知 上司做啲決策野 係重要過做啲低層事務性工作 eg 會議紀錄
你咪睇下你表妹張約 有冇邊到寫住唔需要寫會議紀錄囉
係講緊如果做私人秘書究竟係做私人嘢定係公司嘢定係乜柒都要做
當時心情如何
表妹表示好似做姐姐咁
唔想做可以辭職
搬果籃,送信,買生果,買lunch,攞嘢去乾洗
你可以話呢d唔係本身工作範圍,但係除左搬果籃其他野點粗重法?封信100kg?
唔比哩啲野你做你仲有乜可以做
全部都叫過秘書做
睇人工做人啦
舊公司有個秘書要幫老闆個仔出練習題同埋老闆online shopping完想退貨都叫秘書幫手搞啦,你呢d咪算係咁
admin 類既role應該係冇特定既工作範圍
唔計犯法或者道德問題既事,好難講應唔應該做呢d wo, 因為本身就冇局限呢d role 係做咩
其他如果佢又唔係ot得好勁先處理到所有工作係無問題
依家好少分得咁清楚
除非老細有兩個秘書
一個私人一個公司
屌我嗰陣個老細直情開咗個whatsapp group 俾我同工人姐姐
咩柒粗重野都要做 in order to慳決策者時間

幫上司做決策個個叫行政助理 高人工既 幫手做決策唔係做粗重野
記得人工包埋就得
如果佢覺得自己值更高
做野係細心到值得老闆加人工既
佢可以向老闆提出 如果佢唔肯 咁咪走囉
私人秘書咪就係妹仔囉
有料就唔係做秘書啦
無料係做呢啲打雜嘢㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞