反國安法六旬婦堵路判緩刑 求情稱「警察宿舍賣冰個女仔都放生」

204 回覆
1120 Like 7 Dislike
根本所有人求情時
都應該用藍屍放生案例
等d官shame下
權力需要力量制衡
宜家冇野可以制衡到權力仲唔同你有權用盡
法官係審嗰個
佢關上訴乜事?
我覆番你個retrial個point
我由頭到尾都唔明白點解你可以基於律政司可以上訴而得出doj權力大過法庭嘅呢個結論
1. Retrial 係原審法官犯左原則性錯誤先至會出現,係要上訴庭認同先可以咁做
2. 上訴都係法庭處理,judiciary always has the last word
Doj 唔可能將一個法庭認為唔能夠入罪嘅人送入監獄
Respect
佢仲要冇律師代表
3KG
墨西哥咩
Judiciary 係一個整體咁去睇
唔太理解點解你可以將成個律政司同一個法官去比較

P.S. 刑期覆核係可以搵原審,no idea why you always refer to retrial all the time
可以acquit人,final power of adjudication

P.S. 法律條文係經過立法會通過 (當然立法會民主程度係另一回事)
咁檢控權不嬲都係喺律政司手上㗎啦,邊度有可能吿同審都係同一個機構
我係唔明白點解你可以將檢控權同埋power of adjudication 比較
Power of adjudication vs power of prosecution 有乜可能比較到一個大一個細
我都係唔太明白你噏乜鳩
啱,但係比完「意見」都好,法庭後者係有最終決定權 in giving verdict/sentencing

但係其實法官都係可以要求律政司解釋撤控原因嘅,當然律政司係有最終決定權啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞