【HKBU】浸大討論區(14)集氣永續online learning

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
好想繼續面對面 真係好想
睇競爭大唔大 我估BU而且呢啲非熱門科
應該2:2都可以
我試過上zoom lag到半堂都聽唔到prof講乜 播戲又睇唔到
同埋我上f2f會專心好多 喺屋企通常訓著左或者一邊做其他野
有得揀我寧願f2f 上zoom有啲堂冇frd一齊上仲要分唔到組
Me too
又多隻Perm狗中
嘩屌大爆發呀?
Perm狗唔係做警犬就係播毒師
估唔到
Perm特別多on9
f2f 先麻煩
證明返學睇人讀ppt 其實係可以自己睇帶review...

其實 online得就唔好播戲啦 自己睇咪算囉
online 教學已經免除好多立雜嘢
係啲lecturers 萌塞到係都要做group proj
individual 仲好啦 自己負責返
咁老實講 又唔係真係個個都係讀ppt既 但係的確自己睇返錄影都可以學到一樣嘅野
我覺得一係全zoom+錄影 一係全f2f
而家咁樣mixed mode就搞到好尷尬
有啲prof係白板寫字 上zoom就睇唔到 有時佢行開咗 收音又收得唔好
播戲又會上zoom嗰啲全班一齊lag
咁我相信有啲科係要就算自己睇完套戲 上堂睇多老師播一次重要片段再講解會好啲 有啲講電影嘅course講成幾十套戲 又好難套套睇曬
上tutor又會聽唔到f2f d人講乜
另外一樣野 我覺得讀大學 上堂同老師同學互動都係好重要...
咁你覺得重要你咪返去囉
但唔好迫全世界同你一齊on campus 囉
你估個個住附近咩

實質上online 有冇咩tutorial 點sharing
漏咗邊個 冇乜人咁有神心care 囉

係電影嘅course 就自己返去
再唔係佢地讀電影冇理由technical 嘢唔識
錄咗佢放上moodle 仲好
上tutor live 咪一次過問囉
上次個單都話禁同佢同過班課啲人
今次咩方案都冇...
朱仔profile:
宋16 前ht
港豬
播毒師
自私撚
On9仔
Hall 膠
死perm狗
低智四肢發達 頭腦簡單
又係你嘅 唔好咁啦頂
上zoom有啲堂無frd一齊上有咩問題

本身個科無frd同你一齊上 咁zoom定f2f都一樣架啦
分組咪又係咁分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞