食蒟蒻減肥是否立於不敗之地?

68 回覆
21 Like 9 Dislike
原來係咁
認真,我有女仔朋友試過每日都食蒟蒻減肥,真係瘦左好多好多,但佢搞到內分泌失調,因為蒟蒻無營養,幾個月無M到。
之後睇中醫好返,但身體自此之後差左好多,蒟蒻其實無咩營養

唔好拎黎減肥狂食,平時食正常清淡D份量唔好咁多,做下運動咁,其實瘦左都會keep得耐D,而唔係食蒟蒻瘦,你一食返正常野都會肥返啦
呢啲嘢好似除咗低卡之外冇乜營養可言
要配合有營養嘅野啦梗係
白飯都係除左高熱量冇咩營養可言
你唔識咪撚亂教
聽左你講30% 脂
咁食50% 碳
咁蛋白質食20% 啊?
減肥係少吸收脂肪,但唔洗咁多
100克2-4卡?
有冇營養成份張相?唔太相信,你話4,50卡我仲信,得幾卡就真係有圖有真相

Btw ,中學讀書時成班同學已經成日拎蒟蒻講笑,一如其名,食完蒟蒻就舉弱
NO OFFENCE
中學生講呢D都算 當你細路仔ON99
大個仲講返出黎以為好好笑真係好柒
donki隻手制蒟蒻幾正
食得多會覺得佢浸潺味會返胃
根本係死魚味黎
拆出黎都反胃 仲話食
水嚟架嘛
其實所有嘅減肥餐都多舊魚
最好嘅減肥係計返卡路里
日日叫你跟餐單食又唔方便
食到衰過食齋食到口淡淡又容易放棄
之前試過係個心計卡路里
飯。粉面嗰啲都有照食
M記可樂薯片一星期都有一,兩次(晏晝食)
夜晚屋企又煮飯咪食半碗飯全部減半
冇煮飯或者晏晝食得多嘅咪就咁煮米粉/通心粉/烏冬加啲丸食囉,星期有一次大餐
主要係食清啲,盡量少食零食
真係想食垃圾食物就下午食
一個月都減咗12磅,幾年都冇反彈過
全程都冇做運動
如果做埋運動應該會減得仲勁
我唔清楚你本來個體重同飲食習慣啦
我本來食量都唔係大 唔食零食
只係避唔到場合先會食得多
咁就最多keep到唔肥 唔會瘦到
人人唔同 可能我基礎代謝低啦
所以我冇辦法求求其其
餐單唔係fix死 我要知道我食開嘅野好唔好
例如白飯甜品我都唔食架啦
Btw要控制卡路里淨係用個心記邊得
你食少咗嘢, 有時肚餓頂吓ok, 完全靠佢你身體瘦而出問題就大鑊啦
今日叮耐啲2分半high
叮完真係咩味都冇
又有可能係白色比黑色淡味啲?
當然有留意營養啦
唔係淨係食蒟蒻架
有人節食會反彈 係因為食少左野身體會自己調低基礎代謝 所以能量消耗少咗
一食返多in>out咪會肥返
但如果你減完做返增肌運動食返多啲蛋白質
肌肉多咗提升返基礎代謝 咪唔會反彈
減肥同增肌好難同時做 因為要減脂肪同時會減埋肌肉 好難避免
所以專心減完肥再增肌
講真做運動燒唔到幾多能量 更何況脂肪
平時食少啲清淡啲就得 係咁簡單就唔會肥啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞