食蒟蒻減肥是否立於不敗之地?

68 回覆
21 Like 9 Dislike
聽講蒟蒻係日本人減肥必備食物
首先100g得4-6卡路里 但係都有1.2g纖維 都幾飽肚
再者佢唔使點整 用微波爐可以搞掂 懶到仆街都可以整

琴日先發現阿信屋有
就買咗2舊長方形嘅群馬製蒟蒻 一黑一白
即係多啦A夢舊翻譯蒟蒻 一樣樣
拆出嚟用水沖下洗走外面啲液體
然後用匙羹切成一口size
放啲熱水浸住叮2 3 分鐘 就可以去哂陣味(有啲人覺得唔好聞,我就冇咩感覺)
之後倒水 落調味
任何調味都得 去左佢本身陣味之後 所以調味都夾
我落左啲麻油同蔥 味道就係麻油同蔥
唔知點解仲有少少海參味 口感都好似 幾可亂真

759賣8個幾舊 會員再平
包裝話唔使雪 雪左口感會變
就咁可以放2個月

依家淨係試左黑色嗰舊 聽日試埋白色睇下有冇分別
留名,我都想知
利申:肥中佬一名
不如食正常少少加埋運動 日日食呢d 一個星期就頂唔順
有冇相睇下
唔可以就咁啪
唔認同營養唔夠會肚餓
個肚空撩撩胃酸冇野食先會覺肚餓
真呀
蒟蒻純粹口痕嗰陣食,
特別宵夜口痕或者覺得個肚空空瞓唔著嗰陣

識人用呢類蒟蒻產品當正餐都痴撚線,
正正常常計住卡路里、營養食嘢同每日抽小小時間做運動就老閪都唔肯,
洗一堆錢買埋啲唔三唔四,咩減肥藥呀聲稱著咗就會瘦嘅褲呀咩腳趾套呀

佢哋嗌好難減絕對唔係體質問題,
好明顯係智商問題
我都有盡量食多啲蛋白同纖維
理想係完全唔食碳水化合物,但係好快肚空空打哂股,所以先用蒟蒻呢啲filler取代
營養即係維他命同礦物質?
我覺得嗰日食我唔夠就會整返粒vitamin碳酸飲料
久唔久食大左, 一餐半餐ok 既
長期食就唔好諗啦
蒟蒻中間開個窿
我其實轉緊蛋奶素+魚(因為真係好中意食魚所以淨係放棄其他肉)
因為之前去左德國一排,比個素食roommate影響到
同埋發現食素對我嚟講簡單過食肉,因為依家自己煮多過出去食
所以有留意營養 會食返vitamin b12嘅補充

今日餐單:
早 大大碗豆奶煮原片麥皮 (我買嗰款美國豆奶冇記錯高蛋白過鈣思寶4倍,價錢就2倍,想知點解)(麥皮低GI飽肚耐啲)
午 蒟蒻加調味 (通常冇咩時間整午餐)
晚 2隻烚蛋 吞拿魚罐頭 烚蕃薯(低GI但真係幾多屁所以夜晚食)
有冇意見?
要煮架阿哥
代米飯可以
但係除左蒟蒻咩都唔食就唔得
減肥藥一概唔食
運動會喺室內做下啲有氧同腹肌
唔中意流汗
Ketone嗰啲叫人唔食完全碳水
咁多人有用我覺得唔完全係痴線
只要有足夠能量就得啦
但我都有食麥皮嘅 應該冇問題
如果你食量好大,減米飯食下呢d都ok既.
蒟蒻麵 綠日堂有好大包買
通常我個用法會係:

如果已知今日有一餐大野(出街,buffet,好想夾野比你食既家人, etc。)

第二餐就係食蒟蒻拉返平均整日既卡路里。
脂肪真係唔知食幾多先至啱啱好
我食罐150g嘅油浸吞拿魚都已經有43g total fat
我諗都夠有突 唔使食紅肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞