有冇人去過北歐讀書(exchange) 或者做野

94 回覆
5 Like 5 Dislike
同路人
15年去
你想玩咩

都係睇下教堂博物館, 去下郊外hea下架ja
又可以去short trip, 搭火車去瑞典同德國都近

同埋legoland
christiania
exchange去邊都開心架啦 然後都係瘋狂去旅行 冇乜所謂
但北歐消費高d咁解
sad 我果陣 final exam 有一科係ballerup 考,個campus 好細
冬天你會抑鬱
我係讀civil engineering
唔知邊個campus
聽講好早天黑
但係夜晚真係一個人都冇?
利申鐘意踢波 唔知嗰度有冇人踢
google 咗 嗰度d人聽講都幾stone
ching有冇去過 覺得點
去過DTU exchange
愉快的日子
喺cph做過嘢,長住不了。
留一年半載就一流
爽到喊,真正生活
而且去其他城市都好方便

係夏天好撚熱
啲屋冇冷氣
風扇都冇
但近年北歐夏天可以好熱
Exchange 唔好去荷蘭/ 歐洲d 勁U
讀書多過玩
荷蘭全部U 頭一個Sem / 大半個Sem Distance learning 打算下半年開返
波蘭衣食住行係樣樣都好平
但讀書就唔好太大期望
佢最top d 科/professor只會係用波蘭文教
同埋波蘭始終係前共產國家 d人嘅整體思維、現存制度同架構點進步極都係爭d

你去得歐洲exchange 廉航、學生價火車飛用之不盡
波蘭係ㄧ個極值得去遊歷同玩樂嘅國家
但讀書同生活就真係唔太 recommend -- especially 佢哋依家個政府極保守
工作關係 喺芬蘭住過九個月
冰島住過半年
挪威同瑞典各留過ㄧ個月
丹麥就只有路過

北歐各國全部地大人少 同香港嘅地少人多係完全相反 好值得體驗吓嘅

而出街食嘢係相對貴(但香港出街食飯唔見得有幾平)
食物原才料質素就ㄧ定高過香港, 會食到每樣食物應有嘅味道 (而唔係靠醬料味精調味)
但食物/食肆種類選擇就肯定唔會有香港咁多元化 -- 同埋唔可能會有咁多種類生果你食

至於生活 北歐講 work life balance; slow life, slow food -- 無人會同你喺香港咁chur 爆人

喺歐洲嘅娛樂不外乎係飲酒同開p
文青嘅當然就有museums 同 cinemas - 但art & cultural scene 就肯定無西歐南歐咁vibrant
隊草嘅就要自己揾路數

買衫置装 sale season 真係好抵 北歐各大、小眾品牌都正 -- 始終人哋design driven

出遊嚟講 北歐各國嘅首都機場都好 accessable & fully developed -易出易入多航點 亦有廉航選擇
另北歐各國火車(冰島無鐵路除外) & 長途巴都好ok & reliable

after all 適應天氣先係最大挑戰
芬蘭exchange
好詳盡貼堂先
點解長住不了 more
仲熱過香港咩
ching 讀邊科
丹麥第三大黨:會設法保護香港人
https://lih.kg/2209423

好想今年去到丹麥親身多謝佢地

入去retweet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞