貓癬治療問題

75 回覆
12 Like 1 Dislike
食黑酵母 調理好身體 我果隻都係3個月大生癬 食咗兩星期藥 (其實咩都唔做都會自己好 不過要幾個月)
我隻貓過2日就要打第二針,但上星期發現有貓癬睇左醫生
依家未好晒係咪唔可以去打針
呢個問題我有問,獸醫話打針會令到抵抗力下降,貓癬又可能會返發,所以要等佢完全好返先可以打針
但你個情況係打到一半,咁我都唔知你要問下獸醫
我都有問過,姑娘話遲幾日打無咩大問題
但係幾日都唔會好得晒

真係好苦惱
你咪等獸醫幫你決定囉
應該唔打喇,等好返先重頭打
一陣擴散就手尾長
生癬係因為抵抗力唔夠
依家生番哂毛其實可以停藥
俾多d有維他命b既野食佢
我之前俾dr wish vitamin b個罐俾佢做點心
加埋一直餵佢食汪喵既抵抗力補充粉
冇再復發過
我貓貓都有呢個問題
請問你地治療果陣有無幫佢帶頭套
關住佢之類
佢d蕉都甩左7成
但一茶藥佢就奶 好怕佢比d藥毒親
我係餵口服藥,所以唔使戴頭套
我食藥都有有照戴 戴咗幾個月都未好
但又驚佢lam到其他位又嚟過
冇查藥膏冇沖涼?
我隻貓兩個月好返晒啦喎,你有冇同佢睇獸醫呀?
怕未清翻發,信醫生啦
有呀 睇到窮 本身沖涼+藥膏玩咗4星期都唔掂
之後脈衝式食藥玩咗6星期(食一星期停一星期)
今日覆診要繼續食多次療程
啲毛生齊哂 但揭起發現又有啲毛係綠色
我貓貓可能個癬比較輕 醫生淨係叫我幫佢消毒傷口同埋茶癬藥
佢叫我睇下兩星期點
生齊毛應該差唔多好啦,綠色係仲有d菌,貓用品你要同佢洗乾淨,梳化洗到都最好洗。
每日用th4消毒全屋 清潔到懷疑人生
有一隻斷斷續續 2 年都復發
獸醫話如果唔係好擴散,貓貓本身唔痕又唔影響生活嘅話可能要有心理准備同啲癬共存
宜家都係盡量做好環境清潔
見到有癬就局部用藥膏,夏天沖下泡泡
我另外隻短毛又夠硬掙,冇惹過啲癬
多唔多開窗通風
少開 長開冷氣同抽濕機
想開窗 但會好濕
要開.... 真菌胞子好難用清潔劑殺死,要靠風吹同沖洗帶走,多d開抽氣扇。最多冷氣抽氣一齊開,依家入秋都冇咁濕。
廚廁最好唔好比貓入去。沖完涼我一定會開抽氣,盡快抽乾。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞