貓癬治療問題

75 回覆
12 Like 1 Dislike
貓癬點樣先為之治癒?
冇哂症狀係咪仲要食多一個月藥?

個半月前接左三個月大貓仔返屋企。
有貓癬,食藥食到今日,睇左三次醫生。
前幾日睇,照UV燈已經冇螢光反應,又生齊毛冇哂結痂
但仲話要醫多成個月,再覆幾次診瘋狂食藥

想問下大家經驗
如果係岩既就一定會帶佢醫到好為止

賜圖
push
貓癬藥食得多會傷肝
個獸醫緊係想你多D黎密D手啦
出哂毛無乜野買返支泡泡靈備用就得
因為個獸e助手話停藥會復發,搞到我好驚
但又唔知係咪真事
唔洗食咁多藥
用malaseb勤啲沖涼好快好啦

呢個係咪一樣,呢個係獸醫開比我
push!

唔一樣,我啲貓用呢隻
勤啲沖生癬既位 甩晒啲焦生返啲毛就ok
其實佢而家已經全部甩晒啲蕉生番晒啲毛...
跟住個獸醫仲話要用Pulse療法,食一星期停一星期咁樣搞勁耐...
咁奇怪
我隻貓都係食幾日藥 沖涼沖到生毛就ok
個醫生都冇話要覆診 宜家隔左2年都冇事

你果隻好嚴重?
一開始都算中等至嚴重,因為佢全身都有
但你個療程同我個療程點解差咁撚遠
同埋佢而家其實已經全身都正常晒..
我果隻喺條尾 果時甩到似獅子尾咁
其他貓試過腳掌生
都係沖到好返
嚴重啲既要等其他巴絲解答了
我隻主子三個半月番屋企,之後就發現有腳掌有癬(同時眼睛發炎,有鼻水),第一個星期擦下手腳,第二個星期就食藥,第三個星期已經全部好番,唔洗食藥啦
佢冇事就最好啦,佢腳掌有都唔算好嚴重姐,我嗰隻全身都有
睇落好似好番我就無再比貓貓食藥啦
但個排都keep住得閒就揸下典酒係本身有癬個到
最緊要洗乾淨貓貓既用品確保無之前啲菌殘留
同埋多啲留意下佢有無再抓
我都係用三毛同佢沖,剪左毛同用癬膏(最低藥性個種,BB用個d), 塗個陣要大過生癬個位,同長期帶頭套。成日而邊好返,另一邊又生,前後用咗1個月左右先好返哂。
我都一樣中左招,塗極都無用,最後谷鬼氣停藥,一星期後好返哂。
呢隻真係有用 我有fd用開 佢話真係work 我有做寵物用品代購 有需要可以搵我
同問
兩隻神仙水同泡泡靈邊隻治貓癬會好啲?
你哋就好
我嗰隻食藥+三條毛+泡泡靈+勁多supplement
兩個月都仲係未好
已經日日清潔乜都做齊
可能佢抵抗力差啲
不過隻貓壓力細似乎會好快啲
我隻貓都係3個月係隻腳生左貓癬
睇醫生都係都早晚用粉紅色消毒藥水同搽藥膏
醫生有同佢剃左傷口d毛,睇左3次醫生
覺得太慢所以自己再買泡泡靈噴,
最後個半月左右好返生返毛, 照燈都冇菌咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞