家長:巴士公司響座位裝充電頭 有冇諗過會電親小朋友?

444 回覆
1119 Like 66 Dislike
錯既係世界
一次過插十隻手指就20A
Usb點電啊
見到叉電插頭就諗起打機
你老母咪留喺度獻世
不如擔心係旺角行行下街俾人打好過啦
想睇下留言
小朋友會插usb hub 將電力 倍化
部電話都要電咖 咁你又用? quit左佢囉
【充電插頭好安全🔋】

近日小編喺網上見到有家長好擔心巴士上嘅充電插頭會電親小朋友。小編即刻請教一下工程部嘅同事,問下有無危險⚠️。

工程部嘅同事表示:「放心啦!我哋巴士嘅充電插頭只有 5V直流電輸出,單頭嘅插頭電流輸出係2.1A;而雙頭插頭嘅電流就係3A,每個插頭最多只有1.5A(實際情況視乎電子產品及充電線規格)。成個USB充電系統都只係一個特低電壓嘅電力系統,非常安全。而且所有USB插頭都符合國際安全標準,唔會咁易漏電。所以即管放心使用啦!」

現時我哋新款巴士嘅座椅椅背,都配備咗獨立USB充電插頭喇!只要有充電線,就可以幫你嘅電子設備充返電,打機🎮覆email✉️都一樣唔怕無電啦!小編試過用嚟幫相機📷充電,一樣無問題~唔知你地有無畀巴士充電插頭救過一命嘅經歷呢?留言話畀我哋知啦!

#新巴 #城巴 #NWFB #Citybus #新巴城巴小知識 #USB充電插頭 #符合安全標準 #電話無電救您一命 #不可插入手指 #愛護公物 #請小心照顧同行兒童

巴士公司fb串翻個白癡家長
d 人型豬邊識 ohm's raw
要傷到個細路,current最低要over 0.01A,如果按5V來計:
V = IR,R = 5 ÷ (0.01) = 500 ohm

人體有邊part會唔過500 ohm? 再加上usb charger通常有GND,應該話你想觸電都難
d 人型豬邊識 ohm's law
然後個老母係會搭飛機去日本打卡嘅講女嚟,飛機到有 usb 啦,除非佢窮撚到飛機都未見過
屋企更加危險
都係建議去荒山野嶺生活. 遠離電器
個B 係 戶愚呂兄?
10隻手指長撚到插10個USB頭?
香港空氣都咁污糟,你係香港呼吸都好危險,不如你帶氧氣筒出街喇
老竇話 唔好兩粒9V電合體 會爆炸
被窩❎
被竇✅

講廣東話,做香港人
係咪曲
明白既Auntie,唔好搭巴士囉,quit 巴士囉
你成日都會見到我既btw,因為我地有好多人係需要我地起巴士裝呢插頭既btw auntie
生仔要考牌
弱智都有生兒育女人權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞