New Balance 討論區 (28)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

對992飲嘢整污糟咗,買咗呢個清潔唔係好掂,想問係咪應該另外要買多個軟毛刷🙏🏻🙏🏻

另外買咗防水噴霧劑,有冇師兄噴左Jp 1300

會唔會令佢變色🙏🏻
刷麂皮就要令外買個軟毛刷
運動家 有無🤔
見過logon有

唔知運動家有無
防水買Jason Markk定Crep好啲
清潔就話姐

防水我就覺得係lqp
$950入到對992bl是否很抵
係邊度有
係咪清潔完晒最尾用軟毛擦擦返淺色
刷麂皮就要令外買個軟毛刷
係咪清潔完晒最尾用軟毛擦擦返淺色

唔係擦返淺色,而係順返佢個方向,每塊麂皮方向唔一樣自己摸索下
通常叫鬃毛刷 即係硬毛定軟毛?

應該咁講,鬃毛刷係統稱,佢入面有分軟同硬毛
同問
$1600連運入到對992gr是否算抵
見到呢到 我都用左兩日時間試驗 可以分享下
咁下邊都有巴打講左1300jp中底白係油漆黎唔係實色 所以會有甩色情況出現 咁所以有污漬情況下可以試下用毛巾濕啲水抹唔抹得甩 刷呢就基本上無行架啦

有見及此 我都拎左我對15年嘅1300jp2 試驗下補色啦
用左兩日時間so far結果都滿意上腳都無咩問題

咁以下就係準備工具

1000號砂紙一張 皺紋膠紙其實淨係得粗都可以 鉸剪 cutter 郡氏白色1500補土噴罐一個 仲有用哂掉左影唔到嘅Angelus paint 白色+去膜劑+hard穩定劑+啞色finisher仲有抗爭神器一個

咁上圖就係著左5年 中底都污糟哂同埋甩左好多色

好第一步屌 已經漏左講都仲需要用到洗鞋水同毛巾
咁同樣將洗鞋水溝稀 咁就唔好用刷啦 用毛巾濕水咁抹 咁若果係jp3都新嘅落多啲力都還好 咁好似我呢對jp2 5年貨日粗著 咁中底其實已經好大損耗 唔好咁大力啦

咁抹完啦 下一步就係包膠紙 咁包法就係中底以外全包
好似下圖咁

包完啦 就用去膜劑 有化妝綿用化妝綿 無就普通紙巾
將中底成個抹一轉 盡量起哂啲白色 咁若果係有啲年份嘅1300jp 唔好用力啦 真係輕抹就可以 唔係嘅話就會好似我咁

冚佢個家產 原來已經有啲位出現水解加去膜劑再加上我啲死牛力
就出事啦 仆街 不過算都係外層 入邊仲健壯嘅我諗

咁抹哂成個中底乾完 會見到嘅係乳膠色嘅中底同埋括痕
下一步請上gear
警告警告 咁普通人好似我咁無玩開模型 就千祈千祈唔好係屋企用隻噴罐 毒死全家唔關我事
去一個空曠通風嘅地方 戴上豬咀 距離30cm左右 逐啲逐啲咁噴中底部分 直到成個都上滿白色 咁Encap個刻字位就唔好噴咁厚 費事cover左

咁其實噴完呢 個補色視覺上基本就完事
不過因為呢個只係補土 咁就唔知耐唔耐水同括
咁所以我就做多一個步驟 將白色angelus溝硬化劑再上一層薄薄嘅油 風乾完左之後一樣補上啞色finisher 咁就真係完成

咁因為有啲位置啲膠紙會阻住左未必上到色 摵走哂哂啲膠紙之後若果有啲位未上色 請用畫筆補上去 近大底嘅位可以放心咁油出界 因為係享負勝銘嘅vibram大底 咁等啲油乾左之後用1000號砂紙磨走大底邊嘅油就可以

結果就好似下邊咁 我個人都滿意嘅

咁當然好似岩岩咁講出現水解嘅位就無救啦 不過都盡力幫佢變返靚仔

咁點解要用噴罐補土唔直接上色呢 原因唔係我懶
係就咁用angelus 係非常難係Encap中底到上色特別係白色 而噴罐補土唔係顏料黎係一層具黏力嘅膠 可以有效咁黏附中底上

當然呢個並唔係原裝嘅做法同埋一定無可能比得上原裝
但我試著左一日係唔濕到水情況下係so far so good
巴打 正評
就嚟quote到變超長金剛棒
抵啊 係邊度有得買
唔Quote啦上面位巴打但真係有心機
不過個皮面都出晒紋 個底又新蓄蓄咁 真係唔識欣賞
想買對992 grey size同998差幾遠
同埋邊度買到 上網搵過得stockx齊size
我兩個月前同你做左同一樣野,大大力用acetone 抹走表面層油,然後個底跟著碎埋
對JP2 咁就冇左
巴打個噴油會唔會有腐蝕性
驚拿穿個底
隻噴罐本身都係膠就唔會有腐食性 但係耐久度差
好快就會出啲細裂痕 本身我都有對jp3 諗住再試下有無邊隻油上漆可以有彈性又抗壓防水防括
有對v3大咗半個碼,冇諗過大半碼會大咁多
依家都唔知拎嚟著定收藏好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞