有冇人解釋下點解台灣既音樂可以咁屈機?

54 回覆
21 Like 23 Dislike
唔該反周杰倫都反得好睇啲
00到10年嘅周杰倫橫掃華語樂壇
就算而家回咗塘
出新歌喺中国下載數都完勝所有人
攞隻到而家都唔知有冇一首出色作品嘅skr比
鄭中基我覺得正常
佢基本上極少掂音樂專心演戲,自然大眾印象係電影形象居多
不過我覺得香港最大問題係沉醉喺過去成功嘅方程式
主流歌手出啲歌明顯係唔敢完全試新嘢
再加上獨立音樂曝光機會少
台灣明顯見到真係百花齊放
有n咁多個音樂祭 增加獨立音樂曝光機會
再加上佢哋音樂開始興起本土化
真係要寫啲好有台灣味道嘅歌,從題材係關於台灣到語言用台語等等
仲要主流音樂界例如金曲獎係接受,甚至會頒獎俾佢哋
咁多因素加埋自然會形成而家台灣音樂睇落好似完勝香港
其實我覺得只係香港人未深入發掘香港嘅音樂
如果計嗰個年代嘅話仲有陶喆
不過陶喆係可以格硬話係香港
李榮浩連方大同都贏唔到就算數啦
同俾人捧咗上神枱嗰四個比直頭唔洗諗都知道輸
領先20年
Last dance
你真心定假膠,exo出道嗰陣周杰倫已經收成期
因為台劇?
香港根本就唔係搞藝術、科研嘅地方
其實香港已經愈黎愈多人去Berklee, MI 讀書返黎香港做野架啦,Kiri T已經係,好唔好聽唔關讀書多唔多事,係有幫助,但真係無直接關係,周杰倫盧廣仲Billy Ellish 都唔係讀音樂,要做到好聽嘅音樂係要有特色,唔係學歷。
agger,音樂揾唔到食根深蒂固,搞到少人學樂器,讀音樂,停留係口水K歌
因為佢識中文exo 團事但一毎屌打佢
樂理呢啲一定要學啦
師兄講得好
咪玩啦師兄
根本唔會有人好似上面條on9攞exo同周杰倫直接比較
周杰倫除咗係歌手同創作之外
仲要做埋製作人
攞一個分工明顯嘅團隊去同一個除咗編曲 作詞 錄音 混音外幾乎一手包辦嘅去比較
由頭到尾都冇固定標準,比乜春
其實唱作歌手個個都識啲樂理
只係你再專讀音樂時候,會接觸更加多複雜樂理
音樂學院其實好睇你想行classical定流行
從而調節自己想學啲咩
但要做到catchy就並唔係只關樂理事
講到尾都係聽眾問題
聽眾鍾意聽咩啲公司咪做咩
我真心覺得唔關聽眾事
如果香港聽眾真係有問題
點解會聽台灣啲歌?
唔係話香港聽眾有問題,係香港聽眾對廣東歌或香港歌手主流係而家樂壇果堆歌同歌手, 就算聽台灣歌,香港人主流其實都係果類.一直講緊供求。上面已經有師兄列左一堆香港非主流歌手,咩類型都有,如果真係有興趣,都有香港歌手選擇,只係有興趣既人太小,所以佢哋先係非主流。
當然有人會話其他類型既歌外國歌質素好啲點解要聽香港歌手,而呢個又關本土意識事,香港堆非主流歌手本身已經小眾,資源又少,又點同外國比。台灣好支持自己歌手,係由政府到台灣人都支持。所以佢哋歌手有更大空間,資源去創作。用返上面講既周杰倫為例,假設佢係香港歌手出道,首先佢會比人彈佢死老豆咁既樣,之後就會話唔知唱乜尻,好運既出到1,2隻碟,之後成年無job,無歌出,之後一係轉獨立,一係入TVB做2打6.
咁其實都係香港社會問題, 政府問題
政府一向唔重視藝術體育文化類, 甚至留難
政府唔支持 > 無資源, 業界搵唔到食 > 少人願意做音樂 > 出唔到勁人, 做唔到出色嘅音樂
再加上香港生活逼人, 搵唔到食就無得搞
無計, 好多行業都係咁
不過聽歌本身真係口味啱就啱
我諗上面舉例嘅巴打同音樂人都要明白
唔好因為本地出品/好有誠意好有heart做就一定要人支持
歌嘅嘢無得夾硬要人覺得好聽
有時都好想支持, 但口味唔啱就真係無計喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞