有冇人解釋下點解台灣既音樂可以咁屈機?

54 回覆
21 Like 23 Dislike
d電影既主題曲真係好屈機

近期盧廣仲 刻在心中的名字

之前有 悄悄告訴你 逐光者個d 仲有周興哲d情歌又係好尾機

真係聽到個腦去左第二個世界咁

相反香港廣東話樂壇真係愈來愈沉....
中國12億人D音樂可以稱得上神作既少之又少
呢樣先應該搵人解釋下
其實香港歌手都可以係你所謂音樂尾機既台灣攞獎。Serrini, Ellen, 莫文蔚係台灣直頭天后級。去到尾都係觀眾問題。
以前仲屈,好多金曲
台灣堆indie band都好正
因為香港人只係識話隔離飯香,一係就一味屌,愈紅愈屌,其實就唔識,純粹覺得好聽就好聽,唔好聽就唔聽,你開呢個post已經證實左。事實係主流或獨立音樂裡面好多香港音樂人都好有心亦好有水準,最簡單舉個例:Serinni, 盧凱彤係台灣拎獎,但主流係唔會講唔會聽,因為聽起上黎太「怪」。

如果繼續聽住cctvb然後笑佢地垃圾,又或者聽黎聽去主流音樂,好少搵獨立音樂去聽,又或者話以前d歌好聽好多而家唔掂,又或者話香港d歌抄人,又或者鍾意但課金支持就byebye等等,我諗香港人都比較難見到百花齊放。

呢樣嘢有時真係要向內地人學習,起碼佢地唔會一味崇拜其他地方嘅音樂,會懂得欣賞自己人自己地方嘅音樂,而香港特色就係粵語歌。

好嘅音樂人例如有:,JB, Matt Force, Dusty Bottle,, ROOT, Jason Kui, Alan Kwan, CY Leo, Eugene Pao, Tommy Chan,Sulis Club, Instinct of Sight, Luna is a Bep, My little airport, LMF, Phoon, Kiri T 等等

仲有好多講唔哂
唔認同
你最近聽過咩廣東歌先,UP幾首黎聽下
有冇人鍾意聽伍佰啲歌
講緊稱得上神作既音樂啊師兄
唱功係技巧黎你唱到識飛又點無首歌家傳戶曉
BTW點排都未排到張靚穎
老實講,電視,電影,音樂,以至任何行業都好,會出咩產品根本係睇市場需求(即係顧客)。呢樣野全世界都係咁,香港樂壇有現時局面聽眾先係主要原因。而我覺得無問題,因為作為消費者有權決定買咩產品,但唔好問點解香港出唔到其他音樂,好似上面師兄舉左好多唔同類型既音樂人,唔係香港人做唔到樓主所講既好音樂,只係呢類音樂係香港唔係主流。
當Twin,楊千嬅,係香港音樂icon,提起莫文蔚,鄭中基香港人只會記得雙刀火鷄同暴龍哥,Juno燒錢做音樂會比人話佢只係有錢,根本唔掂,香港樂壇主流咪變成而家咁。
台灣出到周杰倫已經贏咗
不要翻牆啦親
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞