切勿參與69九龍大遊行 搞手假民主 不負責任

455 回覆
859 Like 196 Dislike
1. 搞手渣哥式民主,投票結果唔啱心水就搬龍門

現時搞手喺本星期較早前,喺TG Channel舉行投票以估計參與人數及作是否繼續遊行嘅參考
當時嘅message係咁嘅:

若唔夠20000人投參與,就會考慮取消,而佢哋希望遊行會有50000人參加

而直至星期五晚截票前,表態參與嘅票數一直都係5000幾票左右,遠遠不及訂下嘅20000票門檻,但佢哋都已經急不及待宣布遊行會如期舉行

但我同時亦都發現,佢哋靜靜雞改咗投票門檻票數,其後更將有關提及門檻嘅message刪除

門檻由20000票改為5000票,目標參加人數由50000人改為20000人

因此我有理由相信,搞手一早已經決定遊行無論如何都會舉行,但由於投票結果不似預期,所以渣哥式搬龍門,強行舉行遊行

2. 行動計劃粗疏 搞手不負責任

今個星期較早前,會員 香城杏檀兒登仔 不斷喺時事台開post宣傳今次遊行,但喺星期五晚就向手足致歉,指搞手不負責任,冇釋除其他手足對遊行嘅疑慮

抱歉我一直隱瞞搞手嘅態度同處事方法係有好大問題。搞手嘅態度由第一日已經好傲慢,唔肯接受意見,當你提出一啲質疑,佢哋係唔會正視,而且成個過程十分被動,好多手足喺公海或者其他場合表達嘅不滿同意見,佢哋唔單止隔好長時間先覆,有時仲直接不讀不回,最後解釋竟然係話「我邊有咁多時間」,可想言之係有幾不負責任。

就算最後搞手真係有回應,佢哋都係好hea地帶過,就好似我前幾日講過關於遊行路線同聚人方法等等嘅問題,佢哋最後竟然話因為文宣已經出晒,所以認為更改路線等等係不適宜,搞手為咗唔使咁「麻煩」,去犧牲手足嘅安全,係好唔合理且不負責任

對唔住各位手足,我承認星期日個遊行存在好嚴重嘅問題,我唔應該魯莽吹雞。
https://lih.kg/2189096

至於遊行行動計劃嘅問題,其他手足都有開post講過,我亦都唔再重覆
96九龍遊行 敵陣分析
https://lih.kg/2187293

我覺得96遊行有20萬人已經偷笑
https://lih.kg/2188331

3. 新手搞手舉辦,猶如細路仔玩泥沙

喺佢哋TG Channel嘅簡介係咁寫嘅:

喺呢班新搞手接辦之前,舊搞手因爭拗而解散,並其後由呢班新搞手攘辦
而新搞手亦喺簡介表示係

基於難得聚到一班手足,唔想浪費呢個機會,先開設新group。對於搞活動方面屬於新手

即係代表今次遊行只係唔想浪費一次「難得聚到一班手足嘅機會」而舉辦,並非以表達訴求或保障手足安全為最高考慮,是為「為遊行而遊行」。再者佢哋更表自己係搞活動係新手,可靠程度更加令人堪憂

總結

基於上述原因,我強烈建議各手足不要參與69九龍大遊行。若手足仍堅持參與,請保持比其他示威活動更高的警剔,注意人身安全,以自身安全為最高考慮,適時退場
又想呃細路
標題打錯咗 切勿參與96九龍大遊行 搞手假民主 不負責任
出黎送頭呀dllm
請各位三毛、PR及Mon po狗從速在此帖集合,謝謝!
第一張圖已經係edited喎
第一張圖應該係呢張先啱,唔好意思
條on9中學雞煩撚到
知道自己新手仲夾硬搞
This is gay
新手就搞下地區小活動小試牛刀先啦
呢條中學雞佢自己都唔撚出啦
男的也好
認真po push
不會懷孕
點解搞手變左遊行重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞