0經驗電結他新手求救

69 回覆
7 Like 3 Dislike
amp 實係影響個聲多過結他
不過屋企練就冇乜所謂啦,正正常常就得
細細地慳下位仲好
我覺得有支靚結他會更加有心機
拎出去夾band 都型d
真心唔建議用 Mini,佢係比小朋友用,一來太細學壞手,二來音色差啲,你遲早都要換咗佢。 如果你鍾意佢個樣,建議買 Squier Strat standard size,另 Yamaha Pacifica 性價比對新手都唔錯。

自己去琴行睇吓試吓,揀支樣靚嘅,吸引自己學落去。

利申:Mini 同 standard size 都有。
Amp放落地嘅
買啲二手原價4000/5000嘅amp都或者得
呢啲級數已經幾好了
A wavy line in front of a chord means to play the notes one after another beginning at the bottom. A rolled chord is a type of broken chord. It's a chord whose notes are played quickly in order, as opposed to simultaneously; to give a chord a harp-like effect. Use second and fourth fingers on all broken thirds in the right hand.
買支2手fender好過啦
有冇咩model推介
執支二手prs se custom 24 , cp 值,萬用型 夠做有突
有冇咩model推介?
認同其他巴打,唔好買mini guitar
除非你5 歲或者諗住旅行都拎住去玩

同埋我都同意,第一支唔洗買太好
一來你唔知自己有冇恆心玩,二來你新手根本就唔會知自己中意咩類型/spec 既結他,盞晒錢。
結他2 手蝕好多。
依家玩緊枝廢木結,所以如果買電結應該可以叫第二枝?
枝木結既經驗令我覺得太平既都冇好野
我諗買二手會係個好選擇,但未買過驚買到有問題既
即係又唔係叫你買支100蚊嘅,買啲3-5k左右已經好好架啦
就算將來真係唔想彈電結他,賣返出去都係蝕1,2k.
你一嚟就買支PRS Wood Library. 一來唔想玩嘅時候想賣出去蝕到出血。
二來無玩開嘅話根本無概念自己鍾意啲咩spec, 例如pickup想要humbucker定single coil定P90, 條頸鍾意厚啲薄啲, C, D ,V shape neck..etc
好容易買咗支唔啱自己嘅結他,跟住有支好靚嘅結他但係就因為唔啱玩就擺咗係度仲晒..

個人建議新手可以睇下啲PRS SE, Sterling 或者Squire Classic vibe系列
想問大家係點買結他?
通利冇我想買嗰隻色
amazon買可唔可靠?
我都係新手學電結他 下下個禮拜開始上堂 可以留tg交流呀
搭單問吓有關師兄放二手結他 budget 3K內
咩都唔識 諗住學neo soul
唔記得講
打算搵les Paul
最緊要支野冇壞 setting 岩 學岩手勢
其他野就自己經濟能力 平結他比john mayer 彈都係好好聽
新手想問買tokai定squier classic vibe好
係Carousell 睇中左呢2支 價錢都係2000左右
個人建議買枝靚少少既結他
之後唔好買amp,直接去鑽石山間弘力買ge200/300
果部野就好似3000銀左右
出去夾野果陣又用得
如果有朋友有fx/kemper仲可以偷聲
平時玩可以駁屋企對喇叭練,玩到咁上下先換果對喇叭
對喇叭打機,上網睇戲又用得番

新手買amp ,你一定唔會買太靚
到咁上下換amp就哂位

至於枝結他睇你咩價位
Under $3500 既可能墨西哥fender
$5000 左右就可以靚啲既fender/ ibanez

再唔係既可以去二手區搵
Paul Gilbert最新果把signature都好似係mini size
又平又細把又好聲
今時今日新手practice應該買Boss waza headphone仲好
有multi effect 有amp sim 又輕便
最重要係唔會嘈到人
留個tg交流?
小弟學咗大半年冇同其他新手交流過
可以呀 @rktts 不過我都係啱啱先學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞