0經驗電結他新手求救

69 回覆
7 Like 3 Dislike
想學電結他嚟夾下band
有冇巴絲有好老師介紹
搭單問埋 我自己睇中咗 Squire Mini Strat

因為我手細 同埋便攜
有冇d咩意見或者推介可以share下
感激
幾靚 買囉
觀塘/牛頭角區 有興趣既tg

https://t.me/HkMateusAsato
HkMateusAsato
如果唔係真係揸唔到
買返standard size 會好啲
igsearch 占咪心 play music, 之前跟過學一年 d 基本功係打得好 d 手勢會執得得好d ,開頭最怕係學壞手勢 之後要改就煩,但用邊支都係豐儉由人 開頭新手是但 執支二手又好 平野又好 咪算 到你真係有心想彈落去先諗upgrade啦,結他未必要靚 但音箱最好買好些小 當你預三千買結他 你音箱最好出個五千既,btw 你話你玩玩下既 不如咩都買最平睇下自己係咪真係想玩落去先
一定係standard size 唔好話咩手細 要買mini 版 , 大把女仔/細路 手細都彈到standard size
點解咁抗拒mini? 係驚彈壞手勢?
當你有一日唔彈mini 你未必彈得番正常size
明白唔該曬你
反而我建議係結他買靚小小,amp 就其實冇乜所謂,屋企自己聽cheao cheap 地功能齊全都冇問題,反正你個amp 又帶唔到出去,屋企又開唔到幾大聲,但支結他靚d 自己又有心機彈d, 拎出去玩又型d
個人覺得新手零音樂底零經驗唔洗買好貴 大約2000-3000結他就好 二手定全新就睇你喜歡 當然squire係新手村武器就唔算好貴

Amp嘅話就盡量有幾平買買幾平 平到買細細個入電個啲都仲得 始終新手係要睇你係唔係真係咁鐘意玩電結他

上面都有好多巴打都有講到叫你唔好買mini size 因為mini size其實係比啲十歲以下嘅小朋友嚟用 唔洗覺得手細就要買細啲 萬一你第日想換過另外一支咪完全唔習慣囉
利申:學咗兩年電結他 第一支電結他係通利mega box 特賣場購入 大概$3000
條眉一定好粗
我都手超細, 女仔咁
一樣係standard

但用唔到粗線
我諗好多叫人買貴嘢嘅絲巴,都係因為悔恨當年無一買買支好,或自己嘅level已經對入門產品厭惡哽耳...... 不過學習係一個過程,無得翻轉頭:當年你點肯定自己會玩落去?點知自己可玩到出神入化?邊識保養結他?點識玩tone?而你支雞雞結他就係培育你支撐你:俾你跌,俾你實驗,俾你改哩改路,俾你親身體驗佢有咩缺點,先學習到再買要注意啲乜嘢.... 所以與其聽人講買咩,新手其實隨緣啦,平平哋入門,體驗下結他係咩回事,有心得再買好野唔遲,反正成日有新款出,急咩?

仲有,如果你十歲以上,買standard size啦,太細支彈時好易揩到其他線,仲難學。
因為唔會第一支就諗mini
除非你有多於一支結他
d鬚粗d
其實mini guitar唔係咩問題
不過就可能預左出街彈結他無人會就你畀mini size 你要成日自己帶出街
https://youtu.be/nYlvqVemMBE
11歲可以揸支standard size彈到咁你都得
同埋唔介意嘅話真係可以周圍睇下二手市場 會自己budget入面搵到啲造工好啲高一個grade嘅結他 同埋人地用過set up過都會好彈啲 太cheap嘅話零件安裝做得唔好 pickup唔好聲 本身set得唔靚自己又唔識搞 自己都玩得唔過癮 可以去FB market或者FB二手樂器group睇下
係平價位gear黎講
Amp影響應該會大個結他
買1千結他2千amp個聲多數靚過掉轉
啲聲靚啲應該會有多啲動力掛
初手最緊要揀個樣自己鍾意
拎上手都覺得唔靚點學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞