[短篇有Post2]香港都市傳說二-不能碰上的熟食攤檔 (結局加賽後討論)

207 回覆
103 Like 2 Dislike
Tony真係慘 以後冇得/唔敢食腸粉

腸粉啫,仲有其他嘢可以食
有冇都市傳說3
有冇都市傳說3

有,一定有
先踩
老實 結局真係麻麻 Tony係太子仔身份呢到又無話起到太大嘅實質作用 只係想帶出「榮枯無常嘅命運交織」之類

道士咩收收埋埋d方法 咩唔救住 要最後打殘腸粉婆 但最後比人感覺係「柒下柒下就打柴」 然後咩早知就早d救佢啦 早d救佢就唔洗死啦可能 形容到裘叔龍叔好似好勁咁 裘叔又哩埋唔比女主角發現 到最後「既然比你發現 我就無謂哩埋啦」 有d無謂咁

結構今篇真係麻麻 鋪墊好多但最後寫唔出寫唔哂寫唔足亦寫唔到位

後讚
故事取材係幾新穎 幾有創意 唔似一般寫鐵路呀 深山呀 普通鬼神呀之類 用日常小販去做個故仔 文筆亦還算不錯

氣氛營造亦keep到水準 真係會肚餓 真係會打冷顫覺得痛(削皮情節)而且無上篇「趕收工」嘅感覺

而描述女主角心情上嘅轉變亦做得好足 由一個年青貌美嘅青春少艾 一步一步變左一個老態龍鍾嘅老人 都令讀者體會到果種滋味

個人認為結構果到真係要放多些小心思落去 諗下點樣可以更緊密
以上都係小小意見 有得罪見諒見諒
希望快d繼續出文比我地睇啦

高手在連登
道士就特登寫到咁嘅,其實想講道士都係男人,一係避唔過酒色財氣,先會瀨完一次嘢再瀨一次,不過未必個個會咁嘅角度去睇就真嘅

Any肥,多謝你支持咗咁耐
嚟緊搞掂晒啲嘢再出

感覺上真係好似有好多鋪墊 伏筆(太子爺 Sharon 道士⋯)但好似寫唔足寫唔到位咁 當然可能係我地大家諗多左
有圖=冇圖
短故=長故
最後結尾好正
一口氣係返緊工既時候睇哂好正

但聽到腳步聲既時候我都比附近既聲嚇親 好好睇啊!

利申:睇四不像既時候live 左,今次終於一口氣睇哂
追左好耐 不過好少留言
幾認同前面有d巴打講 有d位好似哂左咁 由其係Tony係太子爺後代呢件事 後面都無講過咁

不過巴打既故真係好吸引 題材亦都唔錯 一定繼續支持 出書加油
Btw前排追番四不像 一路睇係真係覺得有d驚 唔知其他巴打會唔會
下個傳說係咪有排等
先踩
老實 結局真係麻麻 Tony係太子仔身份呢到又無話起到太大嘅實質作用 只係想帶出「榮枯無常嘅命運交織」之類

道士咩收收埋埋d方法 咩唔救住 要最後打殘腸粉婆 但最後比人感覺係「柒下柒下就打柴」 然後咩早知就早d救佢啦 早d救佢就唔洗死啦可能 形容到裘叔龍叔好似好勁咁 裘叔又哩埋唔比女主角發現 到最後「既然比你發現 我就無謂哩埋啦」 有d無謂咁

結構今篇真係麻麻 鋪墊好多但最後寫唔出寫唔哂寫唔足亦寫唔到位

後讚
故事取材係幾新穎 幾有創意 唔似一般寫鐵路呀 深山呀 普通鬼神呀之類 用日常小販去做個故仔 文筆亦還算不錯

氣氛營造亦keep到水準 真係會肚餓 真係會打冷顫覺得痛(削皮情節)而且無上篇「趕收工」嘅感覺

而描述女主角心情上嘅轉變亦做得好足 由一個年青貌美嘅青春少艾 一步一步變左一個老態龍鍾嘅老人 都令讀者體會到果種滋味

個人認為結構果到真係要放多些小心思落去 諗下點樣可以更緊密
以上都係小小意見 有得罪見諒見諒
希望快d繼續出文比我地睇啦

高手在連登
道士就特登寫到咁嘅,其實想講道士都係男人,一係避唔過酒色財氣,先會瀨完一次嘢再瀨一次,不過未必個個會咁嘅角度去睇就真嘅

Any肥,多謝你支持咗咁耐
嚟緊搞掂晒啲嘢再出

感覺上真係好似有好多鋪墊 伏筆(太子爺 Sharon 道士⋯)但好似寫唔足寫唔到位咁 當然可能係我地大家諗多左

有啲位其實真係唔係伏筆嚟
同埋有啲位亦都係留返俾大家自己去諗(喺唔影響主線劇情之下)
例如太子爺呢個設定,如果我好詳細咁交代佢經歷心態,又將佢放埋落去美玲對付佢或者佢對付美玲,對個故事唔會有太大分別,所以......就係咁啦

我明白每個人睇嘅需求都可能有唔同,但大家講嘅我都會記住,諗下有無辨法做得圓潤啲

另外,多謝你認真嘅建議
有圖=冇圖
短故=長故

無論你地點講,我都堅持呢個係短篇架啦
最後結尾好正

多謝你

返緊工
點都好,多謝你支持
下次寫個老闆嘅都市傳說都好喎
追左好耐 不過好少留言
幾認同前面有d巴打講 有d位好似哂左咁 由其係Tony係太子爺後代呢件事 後面都無講過咁

不過巴打既故真係好吸引 題材亦都唔錯 一定繼續支持 出書加油

多謝你嚟留言呀
我會再寫得圓潤啲,鋪排再緊湊精彩啲架啦
Btw前排追番四不像 一路睇係真係覺得有d驚 唔知其他巴打會唔會

返城大睇別有一番風味
下個傳說係咪有排等

盡快啦
大家為我集氣加油可能會快啲
期待下一篇
Daisy 好慘啊,無啦啦中🍌
好耐無追故啦 啲文愈來愈好
係唔係太子爺後代好似都對個故無影響
俾下意見先
巴打嘅題材仍然十分吸引
兩篇傳說俾我嘅感覺都係“ 吓 咁就完左喇” 最尾消滅果度好似再詳盡 仔細小小會更加好睇 依家有啲到喉唔到肺嘅感覺
唔知係咪短篇嘅關係 本身埋下嘅伏筆 到結尾都冇用到 有D可惜

p.s.陳子鋒幾時返黎?好掛住佢
有圖=冇圖
短故=長故

無論你地點講,我都堅持呢個係短篇架啦

樓主有冇財日本個夜行堂,連登有轉貼,會唔會有個種「真・短篇」出現

返緊工
點都好,多謝你支持
下次寫個老闆嘅都市傳說都好喎

如果用學校返工做背景就正喇
期待下一篇

大家要等我啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞