[短篇有Post2]香港都市傳說二-不能碰上的熟食攤檔 (結局加賽後討論)

207 回覆
103 Like 2 Dislike
由於舊Post就爆,而我仲未出結局
所以開定新Post

請大家多多正皮
我會盡快出結局,之後會同大家喺呢個Post傾下計吹下水

香港都市傳說二-不能碰上的熟食攤檔 (Post 1 連結)
http://lihkg.com/thread/189733/page/1

另外,如果覺得故事OK,請大家多多支持,去小弟FB跌個like
http://www.facebook.com/insidemyheart2015

你地每一個正皮同like都支撐住我去創作故事,真心多謝大家追文推Post

好,廢話少講,五分鐘後出結局!
我話嘅!
支持呀…快D出…啦…
夠鐘未呀!5分鐘禁耐既!
塞你食腸粉
樓主比美玲捉走左呀!!!!
樓主我由cdrom開始追四不像個篇到依家有ac突登留言支持你
你可唔可以唔好令細佬每次都係望住部手機嘆氣
用寫輪眼帶你返現實
裘叔確認了美玲的情況,判斷她已無法反抗後,便大喊:
「阿龍,係機會,快啲收拾佢!」

「嚓」的一聲,劍身穿透了身體,鮮血從傷口處噴灑出來!

鮮血?對,沒有錯,是鮮血!

裘叔還沒有理解到底發生了甚麼事,只感到腹部一陣疼痛,不由自住的跪了下來。
他一臉錯愕的看著自己的腹部,然後回到看著龍叔。

只見龍叔也一臉錯愕,仿佛不知道這是他造成的。

「哈哈哈哈!白痴道士!你地真係以為咁樣可以消滅我?白痴!哈哈哈哈!」搖鈴的聲音停止了後,美玲回復了行動力,冷眼的看著二人。

「點解?阿龍你……點解會咁……」裘叔想不通到底發生了甚麼事,而插在他腹部的,根本不是甚麼金錢劍,而是一把鋒利的刀子。

「師伯!我......我都唔知點解會咁......我明明係拎金錢劍……我明明係拮向美玲……」龍叔震驚地說,整個人都變得不知所措。

「當年對付嗰個臭道士已經用過一次,我都估唔到同一招可以繼續有用!所以話呢,男人!哈哈,哈哈哈哈!」美玲發出詭異的笑聲,恥笑著兩人。

裘叔聽到這裏,一臉憤怒的看著美玲,看來是知道原因了。
「師伯……點……點解……」龍叔仍然不明所以,明顯已經方寸大亂。

「估唔到,阿龍你會同我一樣……做出相同嘅錯誤……天意……」裘叔黯然地說。

「哼!天意?唔係,我一早講過天下男人都係一樣!如果唔係,你兩個臭道士點會受我引誘,同我上床!同我上床嘅代價就係受我控制!哈哈,哈哈哈哈!殺死自己師伯嘅感覺係點呀?哈哈哈哈!」美玲高聲恥笑著兩人。

「對唔住呀師伯,我唔知會咁,對唔住呀!」龍叔知道真相後,急得向裘叔跪了下來。

「阿龍……算啦,呢啲都係天意,如果……我地一早……一早幫個女仔,就唔會……就唔會搞到咁……」裘叔說著說著,口中吐出了一口鮮血。

「你......你係幾時知道我......我地想……對付你……」裘叔想求個明白。

「哼,講俾你聽都好,等你死咗條心!我一早知道你地死心不息想對付我,所以我先下手為強,你仲記唔記得你師傅點死架?」美玲看著阿龍,但阿龍卻一臉茫然,不知所措。

「唔通,你......你嗰陣……已經……」裘叔痛苦地說。

「無錯!嗰陣我已經控制咗呢個臭道士,之後嘅嘢,哼!就好似你地諗咁樣啦!本來我都無諗住要殺你地,不過你地係都要搵上門,係你地自己攞嚟!我唔想再同你地玩啦!臭道士,解決佢之後,你就自殺啦!」下了命令後,美玲便慢慢走向小屋,任由兩人留在原地。

就在美玲進到屋內的同時,裘叔已被龍叔殺得死得不能再死了!
而龍叔亦拔出了插在裘叔身上的刀子,向自己的脖子狠狠劃了一下,大量血液噴灑出來後,躺在地上一動不動了。

美玲慢慢走著,她一點也不著急,因她知道,兩個道士死後,Daisy只是囊中之物而已。

但當她聽到一陣陣痛苦的呻吟聲,她突然有一絲的不安感,馬上加快腳步找出Daisy。

當她來到廚房時,她憤怒的大叫了起來:
「你喺度做咩呀?」

原來,她剛踏進廚房時,便看見一個血肉模糊的軀體,正拿著一把刀子,把身上的皮膚一下一下的削了下來。

這個血肉模糊的軀體正是Daisy,她身上九成的皮膚已被她削了下來,並放到廚房裏某個碗裏。
只見皮膚掉到碗裏時,便化作一攤血水,而那些被削下的皮膚所形成的血水,已經滿溢出來並把地板都染紅了。

「呢個方法我只講一次,你做唔做自己決定啦!首先你要記住,因為受到美玲詛咒嘅我地雖然唔會死,但疼痛嘅感覺係不變嘅!呢個方法就係,你要去到廚房,搵出一個印有美玲字樣嘅碗,然後將你嘅皮膚,一塊一塊咁削落去!」Mina在消失前對Daisy說。

「吓?咁做嘅意義係?」Daisy那時並不明白。

「廚房入面有兩個碗,一個有字一個無字,美玲佢會將自己嘅皮膚削落嚟放到有美玲字樣嘅碗入面,而受詛咒嘅我地,被削落嚟嘅皮膚會放喺另一個碗入面!我唔知佢係點樣做到,但只要咁樣做,佢就可以奪走我地嘅皮!所以,只要你做出相反嘅動作,就一定可以破壞佢奪取我地嘅皮膚。」Mina解釋。

「但係......點解你會……」Daisy想不通為甚麼Mina會知道。

「唔係我搵出嚟,喺咁耐以嚟,一直被美玲當做燃料嘅死者得到嘅方法嚟!我地被殺之後唔會咁快灰飛煙滅,而係當做嗰架爛鬼熟食攤檔嘅燃料而生存落去。亦都因為咁,每一個被害者得到嘅訊息傳承落嚟,先有呢個方法!不過,呢個方法應該係比死更難受!你……自己決定做唔做啦!」Mina說完後,便去對付美玲並被消滅了。

「估唔到,成身啲皮無晒都真係唔會死,Mina無呃我!同埋睇你個樣咁緊張,睇嚟呢個方法真係有效!哈哈!哈哈哈哈!今次仲唔係我贏?唔好以為所有嘢都係順你意!」Daisy說完後,便削下自己手上最後的一塊皮膚。
終於!
好好睇
吓咁就完
點解daisy 會死
屌真係全部死哂
Tony
成個故事嚟到呢度,總算叫做完滿結束了
每次完成一個故事之後,都有種放鬆嘅感覺

尤其係見到自己個Post不斷有人追文,不斷有人留言
嗰種感覺真係令我開心又興奮

成個故事由度橋到寫出嚟,時間都比我想像中要快得多
好耐無試過一個月唔夠就寫起一個故事
原來成功挑戰後,呢種感覺係好爽嘅

前一個Post都有提過,由於一個突如其來的機會,小弟有機會喺不久嘅將來出面(確定日期後會再於FB公佈)
所以呢個故之後,我應該會暫時消失一排唔出新故住
但唔出新故唔代表我會消失

我會喺呢度同咁多支持我嘅巴絲繼續吹水,有咩關於故事嘅意見,疑問
歡迎提出,我一定會滿足大家嘅求知欲
答唔到嘅最多你塞我食腸粉啦

希望大家之後會繼續支持我,另外幫我嗰個人氣少得可憐嘅FB打下氣
跟住落嚟,由於開咗新Post,大家隨便喺度傾下計,同埋嚟緊寫都市傳說,大家有無咩題材好想睇到架
一齊吹下水啦

多謝大家嘅支持
咁未即係美玲只係今次失敗咗可以繼續搵靚女
咁未即係美玲只係今次失敗咗可以繼續搵靚女

都叫傷咗佢元氣,至少最後迷惑唔到Tony

好正
Facebook已like
點解daisy 會死

唉,世事無常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞