[重開] 電鋸人 04

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
自後男主角被mkm叫左上屋企之後開始就唔知個劇情講緊乜鳩/畫緊乜鳩,打鬥d畫風好撚亂,睇到眼都花埋

唔鐘意既就慳皮
鐘意既就叫伏筆
點解之前好似畫得靚好多咁
以前嘅助手走咗去畫地獄樂+周更+各種奇狀惡魔打鬥難畫,藤本就可能因為咁畫得潦草咗

twitter
@hamomooo
打上太空就係笑咗
你三個鍾睇曬都勁
agger, 打鬥skip打鬥skip打鬥skip打鬥skip 完
未來惡魔可唔可以劇透我下一集
打鬥睇唔明都可以理解,但睇唔明劇情就……
介唔介意解釋下?
冇話咩介唔介意討論區就係為討論用,你想解釋邊一部分?
我睇就係mkm而家想殺電鋸人 之後利用佢?

電次又唔知去左邊
d人俾電鋸人食左又出到返黎 就淨係冇左名
咁電鋸人係乜水?
電次仲係唔係度?
mkm做緊乜?
好多細節位唔知佢講乜 夾埋夾埋就越嚟越唔明
例如食漢堡果集咁
俾我感覺似作者有時想發下癲 有時寫埋伏筆 但好難分
再加上佢畫到好亂完全冇幫助理解
咪話mkm殺左秋同power破壞左電次同電鋸豬既契約(想平靜生活) 根住又打開度門 又記得殺老豆回憶 最尾咪失控變電鋸惡魔
電鋸惡魔殺唔死mkm同佢d手下既原因岸邊都講過 啦mkm同日本總統簽左契約 mkm受既傷害會變成對日本國民既災難 食漢堡果集你咪當過場 無咩意義 呢套野意識流 你唔洗咁認真睇動機同合理性

小紅一字馬challenge
你其實係睇得明劇情㗎, 你已經分清楚邊啲係伏筆, 不過我都 係咁咦 解釋下:

1.電次生死與否;電鋸人係乜,呢兩個問題漫畫後面自然會有解答

2. 點解啲人畀電鋸人食咗喺「稱呼佢哋 呢一種人嘅名字」,惡魔嘅名仲存在

3. mkm自稱想支配電鋸人,用電鋸能力創造更美好世界,呢幾話mkm嘗試打敗電鋸人,然後支配佢。

同埋如果你有睇到藤本之前嘅作品, 佢真係經常性發癲
電次,你當係情感上面嘅捧得越高跌得越痛啦,mkm為電次帶來幸福嘅生活 (工作、家人、性啟蒙etc) ,但接連受到秋死、power死、發現mkm對自己好只係因為mkm想破壞電次同電鋸狗嘅契約,同比mkm揭自己弑父嘅瘡疤導致崩潰,其實呢啲82話全部有講

電鋸人係乜水?84話有講

mkm點解要殺電鋸?因為mkm可以支配嗰啲覺得自己低等過mkm嘅人/惡魔/魔人/不死身/動物etc,所以佢要通過打敗電鋸,令電鋸有自己比較低等嘅諗法,從而支配佢,再利用佢嘅能力食其他惡魔,將嗰啲惡魔嘅名喺人嘅認知上面消除,從而創造mkm口中嘅美好世界、美帝總統口中最糟糕嘅和平,都係84話有講

食包嗰集我唔知你唔明啲咩,答你唔到

呢套嘢有啲位藤本的確係講得唔清晰,但唔係你問嗰啲位囉你問嗰啲其實藤本都講得幾白,係你冇去理解,唔好將個責任賴落藤本到先?
我覺得食包嗰集畫成咁,應該唔單只係因為藤本smoke完先畫嘅緣故。85話有格係關於電次同電鋸狗講想自己食冇爛嘅漢堡包嘅回憶分鏡,所以電鋸先留喺度食包。其實藤本畫電鋸狗去代替電次實現佢未完成嘅夢想,我諗應該係因為佢想話比讀者知電鋸對電次好上心,好重視佢?
你講得好好 就係呢啲細節先表達到ポチタ對電次既愛(純粹既gay絆)佢記得電次既人生價值觀同埋佢自己同佢既約定 唔好唔記得電鋸人初頭劇情推進就係靠電次既人生目標一步一步咁改變 由好卑微既社會邊緣人 去到有秋仔同Power既幸福家庭 一世人賺哂架喇 85只係回憶返電次啲人生目標
有睇炎拳就大概估到
例如餐廳個集我估都係致敬pulp fiction
作者係超級電影迷 所以d分鏡同畫面安排都好特別
我覺得可以學樓上巴打話濟
佢smoke完滿足自己去畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞