[重開] 電鋸人 04

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
下集應該就係mkm同電鋸打
人口點先算膨漲過度?
現代戰爭一年死嘅人少過流行病死嘅人
控制人類生與死正是獨裁者最希望見到

現在世界上最嚴重嘅事故往往都係人類行為所導致
而加係人類數量最多嘅時間
咁幾時先算係通過戰爭調整人口嘅最佳時間?

如果世界真係有好似MKM嘅人出現
絕對係現代人類最大災難
通過絕對和平去攞走所有人嘅思緒、命運同歷史記憶
為咗自己嘅目的所有手段都會用
包括摧毀電次平凡地死亡嘅願望
最後人類會失去所有嘅混沌,甚至希望
應該話係當人口多到去資源唔夠用既時候人類就會為掠奪資源發動戰爭?

睇返75又有新感受 美國總統一早講左最糟糕的和平 自由之國
而家已經膨漲過度
點界定最佳人口比例?
以加拿大為例,人人都擁入去多倫多溫哥華
D人為工作機會都要入去呢D大市城工作
但其實二線國家一樣相當宜居,好需要人口輸入
搬過去就解決到人口膨脹?始終地球資源係禁多,拉散曬人口分佈當無過多只係自欺欺人。

人口分散左,d人再繁殖,長遠睇都會人口爆炸。因為人比以前長命,前一批人死唔去,係到做廢老食資源。新一批人又要用資源,點都會唔夠用。

要解決依個問題就係要死人,一係離開地球。
到時咪再cut惡魔 佢唔係諗住一次搞掂 只係解決左依家面對既問題
如果藤本既世界係行靈魂系統就唔驚人口過多
首相係咪喺MKM支配下立契約用日本人民做替身
現代人類某程度上解決到戰爭問題,飢餓同疾病問題
以前人類認為呢D嘢係冇辦法解決
但實際上係管理問題

資源問題絕對係人為問題
先問下D人幾耐換一次手機?平時食飯有冇食晒?
世界上面浪費咗嘅食物多過食咗嘅食物
有人冇得食係因為有能力嘅從來唔打算畀佢哋食
而唔係地球唔夠食
電力問題最終都係會以更環保嘅方式取代同解決

一D嘅廢老存在係佢哋觀念上有問題同埋政府執政問題
再者,如果係通過戰爭解決人口問題,咩人會死先?係年輕嘅國民死先
除咗係共產國之外,死到最後就係D中高產
戰爭解決嘅唔係廢老問題,而係戰爭帶來嘅創新技術點樣影響戰後嘅復穌,淘汰廢老
戰爭係冚家剷喎,你睇下希特拉。
唔一定會解
你睇下戰後嘅德國同日本嘅經濟復穌
再睇下當時戰敗後倒戈敵對陣營嘅納粹份子
今時今日,風生水起

真係冚家產咩?
德國納粹黨同日本軍國主義唔透過戰爭點整走依d毒瘤?而家風生水起其實只係去番以前既高位炸。

中國共產黨就係其他國家太姑息養到變國際問題。唔用戰爭鏟平佢係好難搞。
極權支配
整走毒瘤嘅係適應到新時代嘅年輕人
唔會因為戰爭就自然淘汰一D廢老

咩叫以前嘅高位?以前有種族平權概念?有民主化社會?
今日嘅社會資源就係多過戰前社會,甚而開啟由下而上嘅文化觀念,所以出現大量中產,每個人都可以有平等嘅自由

你所期待唔係侵略他人嘅戰爭
而係別人侵略你所仇恨嘅世代問題

可能漫畫入面MKM係幾適合你
但世界冇咁天真,唔係漫畫
你唔爭取,世界係唔會幫你
改善自己生活條件就係必須靠自己努力
世代問題,似乎唔容易改變
你同我都要面對
但世界好大,總有一個啱你嘅地方
巴打,祝你好運
無錯,所以如果德國日本無同人開戰,係果段時間無限軍事競賽,點都有一個時點引爆。

其他國家忍讓,佢會發展到好似共產黨咁,一個國家想話曬事,日本既大東亞共榮圈就係想咁樣。

唔係我仇唔仇恨,係中國共產黨既問題係已經過左國家應該守衡既界線。

唔用戰爭,就用和平手段慢慢磨。但所謂和平手段,其實都係另一種鬥爭方式,例如經濟戰,輿論戰。

人既生活環境擴展到某個位一定會對其他人有磨擦同協調,唔係個個都和諧,總有d人擦鎗走火就開戰,依樣係生物性。

人用智慧避免戰爭,但係當有人過左火位又無辦法溝通,就唔可以姑息養奸。
冇死亡冇饑餓既世界係點
唔係物理上消滅佢, 而係直情扭曲現實, 咁係咪個世界會自動調整,
好似從一樣solution入面remove左一樣chemical, 個solution會reach到equilibrium
好抽象
MKM話死亡以外既4個結局
即係本身人係可能變鬼,成佛之類
可能好似魂環果個未來世界咁 個個得個腦仲生存
最尾主角都係想炸左佢釋放靈魂
點解你好似成日係度自說自話
明明你講嘅好多嘢係現實都未得出定論,甚至係錯既,但你又會好有自信咁覺得肯定啱
你覺得錯姐,認知既野無絕對架喎,有就唔洗討論啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞