[重開] 電鋸人 04

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
今集做乜撚野
小小紅搞乜野呀?
藤本到底想點?

等緊食漢堡,好興奮嘅波奇塔
恐懼會生成惡魔

電鋸會唔會係由惡魔恐懼產生既(英雄)惡魔所以咁勁

而抹殺能力就因為d惡魔怕呢樣野 所以英雄惡魔先會有

睇返呢幾話都叫電鋸”救我” 作者想側面寫佢係英雄 亦都點題chainsaw "man"

Dark Hero
我睇緊乜
痴撚線
小紅一直仆街
又好笑又sad,食漢堡係電次嘅夢但電次而家乜都失去曬,最後都係啵奇塔成為佢依靠
藤本cls
全城中伏 冇人講mkm
Mkm唔會死
點解電鋸惡魔會殺mkm?

Mkm求救完點解要殺左佢?
上集有講
你向電鋸求救佢會幫你但亦都會鋸開你八碌
好耶
因為小紅唔係惡魔?
你想講同時要尊重少數, 而且唔能夠損害人民基本權利, 即係憲法寫嗰啲? 我有話唔使咩?
但個玩法係少數服從多數, 唔通少票嗰個做總統?
如果大多數人選咗條on9出嚟, 整埋啲on9政策, 你全體國民都係一齊受

我覺得作者想講民主制度下個領袖一樣可以賣你豬仔
支配一國元首就可以控制全國
我見呢兩集MKM都係話, 電鋸人會殺咗個求助者 而今集佢真係殺咗MKM
情理上解唔通, 睇到我R晒頭
冇殺小小紅, 應該係到達時唔知係小小紅求救, 見到漢堡包又分咗心
跟住又唔知點解殺快餐店啲人

估緊係咪 地獄殺惡魔 = 幫佢解脫, 因為惡魔都頂唔順地獄世界, 佢幫惡魔解脫, 所以有惡魔係佢fans
但去到人間, 個做法冇變, 求助就殺
支配同擁有係兩個概念
佢支配人民唔等如擁有人民,重點係個人意志
用依種偷換概念講到總統真係擁有國民人命,可以隨手用黎做籌碼我會覺得係錯concept / bug
其他人都要親手自殺/自願畀籌碼先可以叫惡魔出黎,要合理依個情況我覺得只有畀mkm 支配個陣,連個人意志都支配埋先可以用佢做籌碼
你誤解咗兩點:

第一,總統(例如美國總統)如果整條on9(政策)法案,係必須得到兩院投票通過, 當然你又可以話兩院議員都係全國國民選嘅on9啦。

第二, 邏輯錯誤,作者描述A國國家B元首危害國民生命,而A國行C制度,因此作者係否定C制度, 睇返自己講嘅嘢仲覺唔覺合理?
咁喺個故事入面係發生咗
你咪去問作者

現實中領袖決策同樣會損害人民生命
表面就話人民最大, 領袖係服務人民
實質就送人去打仗、醫療太貴等死、防疫工作差由啲人死之類, 都會令到人民冇命
所以係一個比喻, 「你嘅命運喺政客手上」
(咁我唔知作者主張乜嘢, 係支持無政府主義定叫你䀫實啲政客)
當然我本人係支持民主制度
所以我只係話佢係bug
呢個故事只會有未死嘅人

近年仲有無邊套死咁多主角
上到跳跳封面
呢套10集內死左3個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞