[IVE]香港專業教育學院2020新生入門攻略(2)

347 回覆
6 Like 5 Dislike
+1 早排send左Email比學資處問 佢話要得10個星期 叫我申請學費延期 但申請延期又好多野搞
10個星期先有通知?唔會無啦啦reject就ok
因為我係上訴過一次
唔係10星期先有通知 應該係預交齊第二輪文件之後等8-10星期先會批貸款幫你交學費 所以要向學校申請左延期先。
巴打上訴咩?
我係交第一次個陣佢話我欠屋企人戶口文件所以唔批
但我個陣明明交曬,於是我寫信上訴兼再send多次啲文件
但仲未收到回覆
Year 1 會計 我覺得自己未必夠上U. 讀完可以做咩 有冇師兄姐分享
頭兩個好D
加減書 最多都係基礎物理數 無數底都可以合格但未必高分
第一個出路多D嘢揀
測量相對civil比較hea
想問下fd既話大家覺得Ive定係揀其他會更好
反而係背多 而家sem 2
測量點解會比第一個出路差???
ot o到你思考人生

ps: 過來人
唔敢講建築管理係咪普遍好過surveying

只知唔考牌人工仲衰過建管
ive FD 只可以升返ive HD 好似係
DFS 經內部收生個分計高啲。
我都係未讀過會計就讀 覺得還好啦 要背英文 認得啲會計詞語 整返個表 都算簡單 第一學期心得 因為要讀法律啲英文都多 不過Ive 考前會比提示 大約都知要考啲咩 同埋一點Ive會計科係點都要返學校考試 即使疫情問題 因為講係專業科 依家第二個學期覺得仲多要嘢背
本來想 但係前景唔好同埋 覺得未必上返到大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞