[IVE]香港專業教育學院2020新生入門攻略(2)

347 回覆
6 Like 5 Dislike
有冇survey 嘅year 2 想請教一啲問題
增潤課程 咩科最易
沙I新人留名
想問下SDD3004要去馬灣個day camp有咩做?睇其他人講好似要做啲危險野
去爬下嘢
thanks
另外想問下dfs難唔難捱?
因為自己都想好啲成績繼續讀上去
未讀過DFS
HD認真讀都唔難嘅
唔難hea下hea下又一日
基本上d阿sir會係test/exam之前俾份同份卷差唔多一樣既"revisions"你做
基本上除左語文科之外其實科都唔會點take attendance
要走堂都唔難
加上今年疫情大部分都變曬take home assessment
屌!電機HD好撚難呀
冇咩野做,係要早起身玩呢d,同其他遊戲 (畏高就難搞d)
https://www.noahsark.com.hk/tra/adventureland.jsp
正常人應該hea hea下就畢業,讀既野對hd/asso冇咩幫助
如果以升上大學為目標,有時間可以預習定hd/asso既野,由其英文
咁就大獲啦
小弟畏高
FD? 其實最緊要係英文囉如果你想入返Asso 平均要攞個M 先有得入返asso

如果冇M嘅話hkcc 唔收 得返本校HD收

但係入大學啦asso 個風氣係會好過IVE呢樣係事實
但係兩邊標準係一樣所以你就要衡量下
挑唔挑戰都得既聽講 但最後好似有個treasure hunt 做task
ching我想問下sdd嗰科唔報活動得唔得?
好似SDD連埋架wo
唔明,姐係冇走堂嘅話唔報活動都夠做?
一定要去 FD SDD課堂活動嚟 計成日Attendance
sor我冇講清楚我知day camp一定要去
我講緊係myportal到報嗰啲活動
係咪一定要報夠唔知幾多個鐘先得
上年近乎畀錢買學位
都係一定要 唔報Sdd會炒 HD同樣地 要報
hd就gpa貶值
fd就無咩所謂
都預左你會請槍
小弟ive Grad咗一年
想問吓大家今年身邊嘅人gpa有冇通漲到?
驚gpa高到連interview都收唔到
剛剛sem 4一半又轉返 F2f 好多人都跌返

但早3個sem 有讀書個班係高左 個個3.7up

無讀書個班點都唔過3.3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞