醫管局員工討論區 50

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
ha eo rank 睇公開試真係得啖笑係ha 嘅架構,親生仔大過天

我個ward 呢兩年內走左成四個人,佢地全部都係差唔多成十年年資,全部去晒headquarters 做eo, 果啲post 仲要係open to all, 唔係for serving staff only

相反我識有朋友本身大學讀三大文科,報左十幾份ha eo 都見都冇得見,有啲eo 位仲要係public communication , 以為有啲優勢啦

如果真係睇重公開試嘅,我諗唔會輪我我同事掛十年前cu nursing 仲收緊ddee, 係公開試低分先讀

所以唔好睇到 eo 語文好成績好啦,真係得啖笑,睇我果啲做左eo 嘅rn 同事寫啲英文真係

不過你講得岩,就係ha 埋沒好多人才,只益自己友
rn 係專業,但文筆係咪咁好?除非真係有讀 degree,master 外。舊底個啲 rn 真係
良心僱主
EAa iiia (ward)岩岩收到通知interview, 含大accounting畢業,想長遠有得升應該先入去做定等第第個部門clerk同EA
EA”
就係好鬼差啲英文真係錯漏百出架,我聽到佢地四個都做晒eo, 真係替我朋友唔抵佢地係十年前rn grad 架,公開試好得去邊

就算係degree 出身嘅rn, 都係衣幾年先收分高啲,語文叫做正常啲,以前degree 出身嘅rn 語文都真係差到呢

最白痴嘅係我同事rn max 轉去做eo 係帶point 轉完全冇文職經驗又拎呢個人工做eo 真正有料做eo 嘅就因為唔係ha staff 而筆試都冇,ha 真係埋沒人才

最搞笑我同事去到haho做eo, 佢果條team 係有幾個都係rn 轉過去,真係for 護士嘅游水位咋仲要扮公開招聘
CPH 兒童及青少年精神科請EA1,需要willing to work in ward, 但職責又唔同一般ward ea
請問前景如何,有無晉升機會?
想問下pca2 podiatry 係做d乜
收到interview
咩post?
跪求interview god 同offer god
係啦, 大佬呀, 諗吓都知啦, 以前係咩人先會做護士?
係預科/大學都無讀既人呀。當年真係識呼吸就請啦。
我嗰度啲老RN讀錯哂字: towel --> tower, QD rotate --> QD routine, hook --> "huk", drape --> "drip"

有個好笑, prove既noun係proofment......
有個仲好笑, "不便之處, 敬請原諒"都要我幫手譯
其實ha/eo written test 嘅內容都真係刁鑽,但唔係難在考你語文, 例如我見過係問你眼中嘅smart hospital 應該係點,要點樣推行,又見過問你對quality and safety 嘅認識,要係一個鐘之內,答三條咁空泛咁broad 嘅問題。

如果未做過ha 或者呢行嘅話都幾難答
新西新東九東港東?
其實都好考你平時嘅觀察力,有時天馬行空都得。橫掂都係吹,當正自己係user,你將啲要求寫比 consultant
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞